petak, 2 juna, 2023

Milorad Dodik odlikovao patrijarha Porfirija i Vladimira Putina

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 8. januara 2023. (Beta/Buka) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, povodom Dana Republike – 9. januara, Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovao patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

Patrijarh Porfirije, kako je navedeno, odlikovan je za “pastirku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj”.

Osim Porfirija, najviše rangiranim ordenom, Ordenom Republike Srpske na ogrlici, koji se dodeljuje stranim državnicima, odlikovan je i predsednik Rusije Vladimir Putin. “Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom ekonomskom društvenom i privrednom rastu i razvoju” rekao je Dodik u Banjaluci na svečanosti dodele odlikovanja.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem posthumno je odlikovan Siniša Mihajlović, srpski fudbaler i trener. Istim ordenom odlikovan je i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu Milovan Bojić, za, kako je navedeno, neizmernu podršku za otvaranje kardiohirurgije na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Ordenom zastave odlikovan je i direktor Univerzitetske dečje klinike “Tiršova” u Beogradu Siniša Dučić, kao i preduzetnik, osnivač i direktor regionalne kompanije “Integral-inžinjering” iz Laktaša Slobodan Stanković. Stanković je pre par meseci stavljen na američku crnu listu zbog korupcije.

Dodik je povodom Dana RS uručio još desetine odlikovanja domaćim i stranim javnim ličnostima iz oblasti kulture i nauke, kao i sportistima, zdravstvenim radnicima, studentima i učenicima.