ponedeljak, 11 decembra, 2023

Misija KFOR uklonila poslednje barikade na severu Kosova

Slične objave

Podeli

BRISEL/BEOGRAD, 5. januara 2023. (Beta) – Mirovna misija na Kosovu predvođena NATO-om (Kfor) danas je završila uklanjanje poslednjih nekoliko vozila koja su blokirala puteve na severu Kosova, objavila je alijansa sa sedištem u Briselu u saopštenju na svom sajtu.

Demontaža poslednjih barikada izvedena je razmeštanjem inženjerijskih jedinica KFOR-a kod Dudinog krša i magistralnog puta kroz Srbovac, i obavljena je “brzo i na bezbedan način kako bi bili izbegnuti incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbednost”, navodi NATO.

“Ova akcija je izvedena u skladu sa mandatom KFOR-a, zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, sa ciljem obezbeđenja sigurnog okruženja i slobode kretanje za korist svih zajednica koje žive na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

Uklanjanje barikada je, kako se navodi, usledilo posle “intenzivnih napora” NATO-a i Evropske unije na smanjenju tenzija na severu Kosova, uz ključnu podršku misija KFOR i EULEKS, koju predvodi EU.

“KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi sa punim i svakodnevnim sprovođenjem mandata, dobijenog od UN, doprinoseći bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana. NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona”, piše u saopštenju NATO-a.

Na severu Kosova lokalni Srbi su 29. decembra počeli da uklanjaju barikade koje su postavili na putevima 10. decembra, posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Barikade su uklonjene pošto je Pantić prebačen iz klasičnog u kućni pritvor i nakon što je na slobodu pušten student Nikola Nedeljković, uhapšen u junu i osuđen za izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti.