četvrtak, 21 septembra, 2023

Demostat: Energetskim preduzećima u Srbiji upravljaće Norvežani

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. januara 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je informaciju istraživačko-izdavačkog centra Demostat da će energetskim državnim preduzećima u Srbiji upravljati strani profesionalni menadžment, navedeno je na sajtu Demostata.

Vučić je, kako je navedeno, na sinoćnoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao da će Norvežani, sa kojima Srbija sarađuje u sprovođenju reformi u sektoru energetike, postati članovi nadzornih odbora i izvršnih organa u energetskim preduzećima, kako bi se promenio način na koji je država upravljala svojim kompanijama i napustio “partijsko-parazitski sistem”.

Ističe se da je Demostat krajem decembra pisao da su norveški partneri predložili model “Management services agreement”, koji podrazumeva da energetskim državnim preduzećima u Srbiji upravlja strani profesionalni menadžment.

Za revitalizaciju energetskih preduzeća i izgradnju novih kapaciteta neophodna su finansijska sredstva i strani partneri su spremni da pomognu, ali nemaju poverenja u dosadašnji lokalni menadžment, koji je često bio izabran po partijskoj liniji, navedeno je tekstu Demostata.

“Upravo to je sinoć potvrdio Vučić koji je, govoreći o energetskoj stabilnosti i fiskalnoj konsolidaciji energetskih preduzeća, rekao da Srbija radi sa Norvežanima, da će uložiti i novac, te da će oni postati članovi nadzornih odbora, kao i izvršnih organa, jer država hoće da promeni način na koji je upravljala preduzećima i da se otkači od partijsko-parazitskog sistema”, piše Demostat.

Ističe se da je Vučić rekao da “ne mogu više da mu govore da je postavljen partijski čovek da bi neko nešto krao i da će sada biti postavljeni Norvežani. “Mi ćemo da postavimo Norvežane. Mi ćemo da pokažemo da nam je država važnija od partija, hoćemo da pokažemo da nam je država, naša Srbija, preča od svega. To ćemo da uradimo u narednih tri, četiri meseca, već smo krenuli u realizaciju”, rekao je Vučić.

Demostat je u decembru 2022, postavio pitanja ministarki energetike i rudarstva Dubravki Đedović da li će stranci biti na čelu državnih energetskih preduzeća i kada će biti postavljeni na ta mesta, odnosno da li će i kada doći do smene rukovodstva u javnim preduzećima i da li će konsultantska kuća Rystad Energy, koja je izabrana za partnera u procesu reforme, odabrati profesionalni menadžment. Iskustvo Norveške kao energetskog giganta dragoceno je za Srbiju, po tumačenju Ministarstva rudarstva i energetike, u procesu reforme energetskog sektora, s obzirom da je ta skandinavska zemlja pre 30 godina uvela profesionalni menadžment u energetske kompanije i stvorila povoljnu klimu za privatna ulaganja, na održiv način.

“Iz iskustva Norveške, to podrazumeva i da gradjani osećaju da prirodni resursi pripadaju i njima, a da država i kompanije time treba da upravljaju na odgovoran, racionalan i efikasan način”, navelo je tada resorno ministarstvo.

Đedović i Vučić su boravili u Norveškoj krajem novembra 2022., gde su razgovarali sa državnim zvaničnicima, kao i norveškim kompanijama i savetnicima, zainteresovanim da pomognu Srbiji i da ulažu u Srbiju radi reforme njenog sektora energetike.