petak, 2 juna, 2023

U Sarajevu sutra protest povodom proslave Dana RS

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 3. januara 2023. (Beta) – Udruženja boraca i civilnih žrtava u Kantonu Sarajevo najavili su za sutra okupljanje povodom obeležavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Okupljanje je najavljeno u Muzeju hrabrosti, a organizatori skupa pozvali su građane Sarajeva da, kako su naveli, “svojom slogom i glasom zaustave proslavu Dana RS”.

Obratili su se i Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH da “hitno i konkretno reaguju” i “zaustave antidejtonsko i antiustavno delovanje rukovodstva RS”.

“Zahtevamo od Visokog predstavnika u BiH, institucija EU i NATO, OEBS-a i svih ambasada akreditovanih u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na ambasade zemalja Kvinte, da hitno i konkretno reaguju u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonima, da konačno zaustave antidejtonsko i antiustavno delovanje rukovodstva bh. entiteta RS”, naveli su organizatori skupa.

Centralna proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske ove godine će se po prvi put održati van Banjaluke. Svečani defile održaće se u Istočnom Sarajevu. Ustavni sud BiH osporava proslavu Dana RS 9. januara, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Smatra se da je proslava Dana RS na taj dan diskriminatorska po građane ovog bh. entiteta koji nisu Srbi.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić gradonačelniku “Istočnog Sarajeva”: Sarajevo je i vaš glavni grad i treba da se ponosite njime

Proslava 9. januara, Dana Republike Srpske, izazvala je oštre polemike izmedju gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić (SDP) i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića (SNSD).

Karić je izjavila da se “neustavno obeležavanje 9. januara seli u Istočno Sarajevo, na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom”.

Ćosić je odgovorio da se “dan Republike Srpske slavi u Istočnom Sarajevu i da ga slave ljudi koji su stanovnici RS i koji je vole”. Dodao je da bi gradonačelnica Sarajeva trebalo da, kao “svaka politički normalna i osvešćena osoba, poštuje pravo drugih da slave ono što žele”.

Ljubiša Ćosić (Foto: Nezavisne)

“Karićeva kao gradonačelnica ima pravo na svoje mišljenje, ali ja nikada ne komentarišem ni dan Federacije BiH niti dan Grada Sarajeva 6. april, koji je zajednički datum svih nas. Ono što najmanje ima pravo jeste da ona komentariše dan Republike Srpske, koji očigledno ne voli”, rekao je Ćosić agenciji Srna.

Još je kazao da je Benjamina Karić “gradonačelnica i živi u gradu koji su stvarali naši roditelji”, naglašavajući da Srbi sada imaju svoje Istočno Sarajevo koje grade, vole i posvećeni su njemu”.

Potom se opet oglasila gradonačelnica Sarajeva, koja je navela da Ćosić jeste jednim delom u pravu. “Gradonačelčniče Ćosiću, u pravu ste, Sarajevo jeste i vaše i tačno je da su ga gradili i vaši roditelji. To jeste vaš glavni grad i treba da se ponosite njime”, kazala je ona. Dodala je da su “naši roditelji i preci gradili i Sarajevo i Banjaluku i Foču i Prijedor i sve zajedničke prelijepe bosanske gradove”.

“Čiji god su roditelji gradili Sarajevo, grad im je otvoren, osim onima koji su ga posle ubijali”, napisala je Karić.

Centralna proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske ove godine će se po prvi put održati van Banjaluke, u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH osporava proslavu Dana RS 9. januara, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.