sreda, 29 marta, 2023

Adelaide – teniski centar svijeta

Slične objave

Podeli

V. Vukoje

Pred prvi ovogodišnji Grand slam teniski turnir u Melbourneu, najbolji svjetski teniseri i teniserke “okupirali“ su Australiju, igrajući pripremne mečeve pred Australian Open. U Sydneyu, Melbourneu i Brisbanu igra se United cup, susreti reprezentacija, a u Adelaide većina najboljih svjetskih majstora bijele loptice, danas na Novu godinu počinju s pojedinačnim susretima u obje konkurencije. Od srpskih tenisera nastupaju Novak Đoković, koji je nosilac broj jedan i sve bolji Momir Kecmanović. Turnir se igra na Memorial Drive  u glavnom radu Južne Australije i nema sumnje da će svim učesnicima turnira najveći problem biti saharska vrućina koja već nekoliko dana ne silazi ispod 40 C.

Prošle godine, turnir je osvojio domaćin Tanasi Koukinnakis, ali u mnogo slabijoj konkurenciji jer zbog poznate situacije nije igrao Novak Đoković, ali ni mnogi drugi  iz vrha svjetskog tenisa.

Publika u Adelaide uživaće gledajući uz srpske tenisere i Danila Medvedeva, Felixa Angera Alliasimea, Andreya Rubleva, Holgera Runa, Roberta Bautistu Aguta, Andya Murraya i druge, a nagradni fond je 642.000 AUS dolara. Vrlo je jaka konkurencija i kod teniserki, a prvo ime je svakako Olga Svitolina.

Novak Đoković u prvom kolu igra s Francuzom Lestienne Constantom, i ako ga pobijedi moguće je da mu sljedeći rival bude Danilo Medvedev, što bi bila prava poslastica za brojne ljubitelje tenisa koji dolaze s naših prostora. Momiru Kecmanoviću u prvom kolu rival je Australac Christopher O Conell.

Veliku medijsku pažnju privukao je očekivano dolazak Novaka Đokovića, koji je prošle godine u poznatom slučaju, deportovan iz Australije, pa je u posebnom razgovoru za TV Adelaide 7, izjavio da je srećan što je opet u Australiji, da zna da će javnost biti podijeljena oko njegovog nastupa, ali isto tako da zna da nije s namjerom nikoga oštetio ili uvrijedio. Sve novine u Australiji ističu da je Novak još jednom potvrdio da je humanista koji ne zaboravlja odakle je i da je ovaj put razveselio djecu srpskog porijekla u Adelaideu koja uče srpski folklor, darujući im veliki broj torbi, majica i šorceva.

Ulaznica za turnir odavno nema, pa se očekuje da će to biti do sada najposjećeniji Internatinal Adelaide, koji se poslije korone krize, vraća u punom kapacitetu.