ponedeljak, 25 septembra, 2023

Slovenija proglašena za najčistiju zemlju na svetu

Slične objave

Podeli

Ujedinjene nacije su 2017. godinu proglasile za Međunarodnu godinu održivog razvoja turizma, a država koja je dobila najviše bodova u svim kategorijama i međunardno priznanje za ekologiju i održivost je Slovenija. Ok, svi znamo za banje u Sloveniji, ali jeste li znali koliko je to čista zemlja.

Titula „najodrživije“ zemlje došla nakon što je utvrđeno da Slovenija ispunjava 96 od 100 indikatora održivosti, piše NationalGeographic.rs.

Većina visoko rangiranih zemalja imala je oko 80 zadovoljenih indikatora. Neki od njih su briga o okolini i klimatskim promenama, biodiverzitet, kulturna autentičnost i druge. Ova vest mnoge nije iznenadila zbog toga što je slovenačka prestonica dobila titulu najzelenijeg grada Evrope 2016. godine.

Ta nagrada je došla kao rezultat napornog rada vlade koja je uvela skup ekoloških mera i zakona. Jedan od njih je i da se otpad mora, još u najranijim fazama, odvajati na plastični, paprini i bio-otpad. Time je osigurano da se trećina otpada proizvedenog tokom godine reciklira. Uvođenjem javnih bicikala, autobusa koji koriste prirodni gas i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova, Slovenci su uspeli da drastično smanje emisiju štetnih gasova.

Prirodni gas se takođe koristi za grejanje stambenih prostora, a ovo je posebno u regiji Slovenija Istra.

Još jedan od razloga zbog kojeg je Slovenija zaslužila pomenutu titulu je i činjenica da je 60 odsto teritorije Slovenije pokriveno šumom. Na to treba dodati i podatak da u Sloveniji postoji 20.000 vrsta životinja i biljaka koji neometano žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata.

„Budite ponosni na svoju zemlju i potrudite se da svako mesto u vašoj zemlji bude ponosno i pet godina od današnjeg dana tako što će ostati zeleno, čisto i autentično turistima“, izjavio je Alber Salman na svečanoj ceremoniji dodele nagrada.

“Slovenija je proglašena za najčistiju državu na svetu. To je samo zasluga njenih građana, to je rodoljublje. A ne busanje u prsa, mlatarane zastvama i pevanje nekakvih pesama”, prokomentarisao je N. P. beogradski univerzitetski profesor.

D. B.