ponedeljak, 25 septembra, 2023

Olenik: Rat protiv Kosova značio bi rat protiv NATO

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 28. decembra 2022. (Beta) – Poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” Aleksandar Olenik izjavio je da je realnost da je Kosovo nezavisna država, da je to činjenica koju Srbija treba da prihvati i dodao da se ne može ratovati protiv Kosova jer će to postati rat protiv NATO.

“Kosovo je postalo problem jer su zadnjih 30 godina sve vlade, sve elite, osim nekoliko stranaka, govorile da se Kosovo može vratiti. Da smo spremni čekati pet ili deset hiljada godina, ali ćemo ga ipak vratiti. Međutim, realnost je da je Kosovo nezavisno i da živimo u svetu u kojem to svi znaju”, rekao je Olenik u intervjuu za ukrajinski portal Evropska pravda.

On je kritikovao ideje o mogućoj razmeni teritorija izmedju Srbije i Kosova i ocenio da bi to bio najgori scenario za sve. Govoreći o aktuelnim tenzijama između Beograda i Prištine, Olenik je ocenio da Srbija ne može ratovati protiv Kosova, jer bi to postalo rat protiv NATO, pošto taj vojni savez ima svoje baze na Kosovu. “Već smo jednom započeli rat s NATO-om i znamo kako je završio. Besmisleno je napraviti istu grešku dva puta”, rekao je Olenik.

Na pitanje zašto je onda Srbija podnela zahtev Kforu za raspoređivanje svoje vojske na severu Kosova, Olenik je rekao da je to učinjeno jer svi znaju da će odgovor na taj zahtev biti negativan. On je rekao da Rusija igra veliku ulogu u politici Srbije i ocenio da ta zemlja “traži nestabilnost i sukobe”.

“Rusija želi da Balkan bude njihov. A za to su im potrebni sukobi ne samo na Kosovu, nego i u Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini”, kazao je on i optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da više nije verska organizacija, već je postala politička stranka.

Na pitanje ko su glavni agenti ruskog uticaja u Srbiji, Olenik je odgovorio da je spisak dugačak i da su na njemu ne samo predstavnici vlasti već i pojedini opozicionari. “Ali ja bih pre svega istakao strukture moći: vojsku i policiju. Tamo je proruski sentiment vrlo jak. Svi znaju za ovo, ali niko ništa ne preduzima da se ovaj problem reši”, ocenio je on.

Podsetio je da je Naftna industrija Srbije prodata ruskom Gaspormu i ocenio da danas služi da se odatle finansiraju političke garniture i agenti ruskog uticaja.

Prema njegovim rečima, Ruski humanitarni centar u gradu Nišu je “baza ruskog FSB-a u Srbiji”. Olenik je ocenio da Vučić “jednostavno ne želi” da vidi Srbiju u EU jer tada neće moći kršiti pravila, “a to mu se sviđa”. Dodao je da činjenica da Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji dovodi do toga da “korak po korak gubimo tržište EU, a u pitanje može doći i bezvizni režim”.