sreda, 29 marta, 2023

Srpsko dno nema dna

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić

Kao što odavno govori Vuk Drašković, srpsko dno nema dna. Aleksandar Vučić i njegovi dobošari odavno su prešli onu Ezopovu granicu koja se prelazi lažnim uzvicima: „Vuk, vuk!” Očigledno ne shvataju da se još od antičkih vremena tako ostaje bez svog stada, jer kad vuk na kraju zaista naiđe, sve njihove ovce će relaksirano nastradati.

Po ko zna koji put su sada i veliki dobošar i mali dobošari ponovili svoje lažne pokliče, digli su iz kreveta načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića i poslali ga dramatično na tzv. liniju fronta.

Možemo samo zamisliti koliko se gneva nakupilo u vojsci zamornim i dosadnim ponavljanjima stalno istih dramoleta. Mojsilović je uključenjem u specijalnu emisiju na Pinku obećao da će izvršiti sva naređenja vrhovnog komandanta, Aleksandra Vučića. Ako Aleksandar Vulin neće da zna, Mojsilović bi morao da zna da je Predsednik Srbije vrhovni komandant samo u ratnom stanju.

Tužno je što je dozvolio sebi da bude deo propagandnog programa u ritualno prekinutoj emisiji Hit tvit. Savetujem mu da se seti kako su prošli njegovi prethodnici koji su bili slepi poslušnici Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, čije su vojske gurnute u rat i doživele neminovne poraze. Momčilo Perišić, Dragoljub Ojdanić, Vladimir Lazarević, Ratko Mladić završili su u Haškom tribinalu, a Srbija osramoćena i gurnuta na daleku periferiju razvijenog sveta.

Dobro bi bilo da se priseti kako je odreagovao komandant KFOR-a Majkl Džekson 1999. godine, kada mu je naređeno da oružjem otera ruske trupe sa prištinskog aerodroma – ODBIO JE. Tako se stiče autoritet, razumom u kriznoj situaciji.

Kome još nije postalo jasno da ova vlast na taj bedni način brani sebe i svoje kriminalne radnje, a ne Srbe na Kosovu, njemu nema leka. Plejada ratnih propagandista/huškača, dostojni zamenici Krste Bijelića, Stefana Grubača, Milijane Baletić… pojačani Vladimirom Đukanovićem predsednikom odbora za pravosuđe, državnog advokata za kontrolu štete pred kojim drhte sudije i tužioci obećali su kosovskim Albancima sprženu zemlju.

Zaneseni, silni u svojoj mržnji zaboravili su epiloge takvih ideja koje su realizovane 90-ih, a zbog kojih smo ostali bez Kosova.

Nažalost i patrijarh Porfirije je pokazao da je njegov Sveti Petar Aleksandar Vučić, samo njegove naloge sluša, ispravno i racionalno je svojevremeno odlagao svoje ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji. Šta se to sada desilo? Gde je razum? Sada u najvećim tenzijama poslednjih par godina patrijarh doliva ulje na vatru, baš sada hoće na Kosovo.

Za  svesno slepilo ne postoji isceljenje. Ako Vučićev rejting poraste i za promil nakon ove buke koja bi trebalo da prikrije pretnje formalnim prekidom EU integracija, ukidanjem bezviznog režima, inflaciju, enormna zaduživanja, katastrofani kvalitet vazduha i sopstvenu nemoć da zaštiti bilo koga na Kosovu osim kriminalnih grupa – onda odgovornost po ko zna koji put opet prelazi sa pastira na stado. A vuk kad naiđe – naiđe.

(Dnevni list Danas, autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma)