ponedeljak, 11 decembra, 2023

Australija: Više od 40 odsto građana nisu religiozni

Slične objave

Podeli

Vasiljko Vukoje

Vasiljko Vukoje (foto: lična arhiva)

U Australiji se više od 40% stanovnika izjasnilo da nisu religiozni, odnosno da ne praktikuju nikakve vjerske običaje.

Ali, najveći vjerski praznik Božić, proslavlja se širom petog kontinenta putovanjima, porodičnim okupljanjima, po kućama ali i u parkovima, poslije dvije godine pauze zbog korone.

Božić, odnosno 25. decembar je državni praznik, sve prodavnice i prodajni centri su zatvoreni, a po tradiciji, stanovništvo se dobro opskrbilo hranom i pićem prethodnih dana ne štedeći na poklonima, koji su sastavni, a za mnoge i glavni simboli Božića.

Poslije dva neradna dana jer Božić je ove godine u nedjelju, kupci se privlače sniženim cijenama, jer je poznato da mnoge porodice u Australiji, zbog troškova za Božić i Novu godinu, januar jedva finansijski prežive, i nije rijetkost da se čuje poznata izreka da je januar mjesec kad se zubi stavljaju na policu.

Vjerski lideri obratili su se naciji porukama mira i nade da će praznik Hristovog rođenja pomoći ljudima da se vrate na pravi put i da će budućnost za sve ljude na svijetu biti bolja i sigurnija nego što je to bila godina na izmaku i posljednja dva Božića.

Za one stanovnike Australije koji Božić slave po Julijanskom kalendaru 7. januara, Srbe, Makedonce, Ruse, Ukrajince, Bugare, Rumune, Etiopljane i dio Grka, Finaca i Engleza, osigurano je isto pravo kao i za većinsko obilježavanje Božića po gregorijanskom kalendaru, iako nije državni praznik.

Svakako je za evropske, a posebno srpske, pa i balkanske prilike možda neobično da se Božiću u Australiji mnogo više raduju trgovci i turističke agencije, nego sveštena lica i oni koji rukovode crkvama. Adelaide je inače grad s najviše crkava u Australiji, koje će uglavnom biti ili prazne ili u najboljem slučaju poluprazne.

Postupak protiv fudbalskog kluba Melbourne Victory i dalje traje, pregledavanjem snimaka i saslušavanjem svjedoka, a izrečene su i prve kazne. Portal forum je već pisao o najvećoj sportskoj sramoti, kako to zovu u Australiji, kada je nedavno u derbiju između dva fudbalska tima iz Melbournea, došlo do invazije navijača Melbourne Victory na teren kojom (ne)prilikom je teže povrijeđen golman Melbourne City’ja Tomas Glove, ali i još nekoliko lica. Utakmica je prekinuta, a dva navijača su kažnjena doživotnom zabranom prisustvovanja fudbalskim utakmicama a protiv njih će se voditi i krivični postupak. Melbourne Victory će do daljnjega igrati bez svojih navijača, a povrijeđeni igrači, sudije i funkcioneri mogu sudskim putem dobiti novčanu kompenzaciju zbog nanesenih povreda, koju je dužan da plati domaći klub, odnosno Melbourne Victory.

S velikim zanimanjem očekuje se početak teniskog turnira u Adelaide od 1. do 8. januara, na kojem bi trebao igrati i Novak Đoković. Vrijeme je u glavnom gradu Južne Australije sve toplije, pa će igračima biti potrebno puno snage i hladnih napitaka, ali će im to biti i dobro privikavanje za ono što slijedi, Australian Open od 16. Januara 2023.u Melbourneu. Srećom teniski tereni su dosta udaljeni od plaža, jer iako je ljeto tek počelo, helihopteri i mali avioni na dnevnoj bazi upozoravaju brojne kupače da su česti gosti adelaidskih plaža morski psi tu u blizini i kako kažu stručnjaci, gladniji nego ikada.

Vjerovali ili ne zbog gladovanja – tokom korone.