utorak, 6 juna, 2023

Vučić i Fajon o bilateralnim odnosima, Kosovu i evrointegracijama Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. decembra 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa slovenačkom ministarkom spoljnih poslova Tanjom Fajon o bilateralnim odnosima, a posebno o ekonomskoj saradnji, kao i o situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija zadovoljna postojećim nivoom bilateralnih odnosa, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Imajući u vidu da je Slovenija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kada su u pitanju spoljnotrgovinska razmena i investiciona saradnja, Vučić i Fajon su ukazali na mogućnost za njeno intenziviranje, stoji u saopštenju.

Razgovarali su i o situaciji na Kosovu, a Vučić je istako da je Beograd potpuno posvećen dijalogu uz posredovanje EU i pronalaženju kompromisnih rešenja, naglasivši da se Srbija zalaže za poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Predsednik Srbije je zahvalio Fajon na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija kako na političkom nivou, tako i kroz brojne programe obuka, razvojnu i ekspertsku pomoć, dodajući da je važno da se regionu pruži podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Fajon je istakla da je Slovenija pozitivno orijentisana u pogledu evropskog puta kako Srbije, tako i celog regiona zapadnog Balkana. “U interesu obe zemlje je da nastavimo dobru bilateralnu saradnju i razvijamo ekonomske odnose. Uvek možete da računate na našu podršku evropskim integracijama”, rekla je Fajon.