četvrtak, 1 juna, 2023

Kosovo: Srbi se mole bogu i Rusiji

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 18. decembra 2022. (Beta) – Stotinak građana, predvođenih organizacijom Narodna patrola, okupilo se danas na srpskoj strani administrativnog prelaza Jarinje sa Kosovom. Njima se na nekoliko stotina metara od samog prelaza isprečio kordon srpske policije, koji im ne dozvoljava da prođu. Na kosovskoj strani prelaza su pojačane snage Međunarodnih mirovnih snaga (Kfor) koji su postavili kordon od teških vozila i žičanu barikadu i, kako prenose mediji sa lica mesta, niko ne može da pre đe ni na Kosovo, ni u Srbiju.

Okupljeni su se u jednom trenutku pogurali sa policijom, ali skup prolazi bez drugih incidenata. Oni su zapalili i nekoliko baklji, a jednom od njih su, dok su pevali “Kosovo je srce Srbije”, zapalili transparent na kome je pisalo “Briselski sporazum”.

Među okupljenima su i oni koji nose srpske i ruske zastave, kao i zastave “Nema predaje”, a kolonu je predvodio transparent “Moli se Bogu i drži se Rusije”. Među njima je i lider pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović, kao i lider Narodne patrole Damjan Knežević. Prištinski mediji navode da je ista situacija i na prelazu Brnjak.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak desetak dana su neprohodni za saobraćaj zbog barikada kosovskih Srba, koji se protive hapšenju bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

Kurti: Za napetost odgovoran Beograd

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da je situacija na severu Kosova napeta zbog delovanja Beograda. On je za nemački list “Špigel”, govoreći o zahtevu Srbije za povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo, rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima cilj da se vrati u prošlost, ali da to nije moguće.

Po njegovim rečima, Međunarodni sud pravde presudio je u korist deklaracije o nezavisnosti Kosova. “Ne postoji viši sud na ovoj planeti”, rekao je Kurti i dodao da je vlada koju vodi “zabrinuta zbog situacije na severu, ali pažljiva prema trenutnoj situaciji”. Evropska unija i SAD vrše veliki pritisak na Srbiju da bira izmedju demokratskog Zapada i Rusije, ocenio je Kurti.

Koškanje na Jarinju

Stotinak okupljenih na administrativnom prelazu Jarinje probilo je oko 14 sati prvi kordon srpske policije koji se nalazio na nekoliko stotina metara od prelaza. Njima se ispred samog prelaza isprečio novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija sa štitovima i šlemovima.

Tu je opet došlo do koškanja sa policijom, koja je upotrebila i pendreke u nekoliko navrata, ali se situacija ubrzo smirila. Najmanje jedna osoba privedena je u prostorije administrativnog prelaza.

Na kosovskoj strani prelaza su pojačane snage Međunarodnih mirovnih snaga (Kfor) koje su postavile kordon od teških vozila i žičanu barikadu i, kako prenose mediji sa lica mesta, niko ne može da pređe ni na Kosovo, ni u Srbiju.

Vojna vežba Kfor-a

Međunarodna mirovna misija na Kosovu (Kfor) najavila je da će izvesti redovnu vojnu vežbu u blizini svoje baze u Novom selu, u opštini Vučitrn. Kako se navodi u saopštenju, vežva koja će biti izvedena narednih dana, sa ciljem da obuči jedinice Kfora da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji.

“Vežba će se sastojati od niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti, uz korišćenje vojnih konvoja sa teškim inženjerskim vozilima i helikopterima”, navodi se u saopštenju Kfor-a. Dodaje se da kroz redovne vežbe Kfor testira svoje sposobnosti i održava neophodan nivo operativne spremnosti za nastavak ispunjavanja zadataka.

“Kfor je u potpunosti fokusiran na svakodnevno sprovodjenje svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbedi sigurno okruženje za slobodu kretanja, za dobro svih zajednica koje žive na Kosovu”, navodi se u saopštenju.