ponedeljak, 25 septembra, 2023

SSP: Srbija u potpunom medijskom mraku

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. decembra 2022. (Beta) – Stranka slobode i pravde (SSP) podržala je danas odluku televizija N1 i Nova S da privremeno obustave emitovanje programa u znak protesta zbog odugovlačenja Saveta REM da dodeli petu nacionalnu frekvenciju.

Poslanica SSP i članica Komiteta za informisanje Saveta Evrope, Jelena Milošević ocenila je da je Srbija  gotovo potpunom medijskom mraku. Bez slobodnih medija, u Srbiji neće biti slobode. Mediji su stub društva, stub demokratije”, ocenila je Milošević a prenela SSP.

Jelena Milošević (Foto: ssp)

Podsetila je da na dan kada su “jedine dve profesionalne televizije” u Srbiji obustavile program, u Parizu zaseda Komitet za informisanje Saveta Evrope.

“U izveštaju Rikarda Gutiereza, generalnog sekretara Evropske federacije novinara, Srbija se pominje kao jedna od zemalja u Savetu Evrope koja najviše krši slobodu medija. Pretnje novinarima, pritisci od strane režima, uvrede, gušenje kritičkog mišljenja samo su neki od alarma da je medijska situacija u Srbiji katastrofalna”, navela je Milošević i dodala da su članovi Komiteta za informisanje Saveta Evrope etektovali Srbiju kao zemlju u kojoj gotovo da i ne postoji sloboda medija.

“I to je slika koju Srbija šalje u svet dok njeni građani žive u medijskom mraku izloženi svakodnevnoj, nezapamćenoj propagandi režimskih glasila”, navela je poslanica SSP.

Televizije N1 i Nova S od ponoći ne emituju redovni program, a na ekranu je na crnoj pozadini ispisana poruka “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”.

Jovanović: Vučić podstiče kampanju protiv nerežimskih novinara

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas na sednici Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije da Srbija tone u medijski mrak i da vlast pokušava da uspostavi potpunu kontrolu javnog mnjenja žestokim napadima i kampanjama protiv malobrojnih medija koji nisu pod njegovom kontrolom, dok istovremeno obilato finansira medije koji šire propagandu vlasti.

Stefan Jovanović (foto: n1 info.com)

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi političari iz vlasti podstiču kampanje protiv novinara nerežimskih medija, koje označavaju kao ‘državne neprijatelje’ i ‘izdajnike’, što podstiče mržnju i nove napade”, rekao je Jovanović.

“Medjunarodne organizacije redovno u svojim izveštajima navode da su novinari i mediji koji se kritički odnose prema vlasti izloženi fizičkim napadima i pretnjama, ali i uvredama vladajuće elite i prorežimskih medija, a samo ove godine zabeleženo je 110 napada na novinare, prema podacima NUNS-a”, dodao je Jovanović.

Jovanović je dodao da je jedan od poslednjih napada na nerežimske medije bio anonimna pretnja novinarima privatnog lista Danas da će proći kao francuski “Šarli Ebdo”.