petak, 9 decembra, 2022

Kurti: Dogovor nije samo o tablicama

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. novembra 2022. (Beta) – Kosovski premije Aljbin Kurti je, govreći o detaljima briselskog dogovora Beograda i Prištine, izjavio da “nije Kosovo promenilo stav, već (šef evropske diplomatije) Žozef Borel“.

“Naš cilj je bio da Francusko-nemački predlog za normalizaciju, kroz pravno obavezujući međunarodni sporazum sa Srbijom, postane stvar pregovora u Briselu, ka postizanju dogovora, što je normalno i demokratski”, poručio je u parlamentu kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kosovski premijer je, prenosi Radio KiM, pred poslanicima u Skupštini Kosova, izneo neke od detalja dogovora Kosova i Srbije u Briselu od srede uveče i istakao da je pitanje registarskih tablica tehničko, “ali su posledice više nego političke”.

“Ponuđen mi je dokument, kao zajednički sporazum koji je imao 95 reči i reči Francuske i Nemačke nisu bile nigde i nisu se odnosile na Francusko-nemački predlog, osim izdavanja registarskih tablica”, preneo je Kurti detalje s razgovora u ponedeljak.

“U međuvremenu, dokument od srede ima 194 reči, potpuno je drukčiji. Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak – prihvaćeno u sredu, ne znaju o čemu pričaju. Prema njegovim rečima, proces dijaloga prvi put ulazi u fazu pregovora o opštem okviru, koji će biti pravno obavezujući i rešiti fundamentalne probleme iz prizme medjunarodnog prava.

Kurti je naglasio da dogovor od srede nije samo o registarskim tablicama. “Dogovorili smo se da recipročno obustavimo akcije, tako da nećemo izdavati kazne za KM registarske tablice i daćemo prostora pregovorima o evropskom predlogu, koji smo ranije nazvali Francusko-nemačkim predlogom“, zaključio je Kurti.

1 KOMENTAR

  1. Dobro, a šta će sad da rade svi oni koji su dali otkaze na službu u policiji, sudovima, opštinama? Da se vrate? Uzimala-davala. Eto to je poigravanje sa ljudima. Kriminalci terorišu taj svet tamo i kad im oni kažu izlazite iz institucija oni izlaze a sutradan kad im kažu vratite se oni će se poslušno vratiti.

Comments are closed.