nedelja, 28 maja, 2023

Vučić: Situacija je napeta, ali nema razloga za paniku

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. novembra 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija na Kosovu napeta, ali da nema razloga za paniku. On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će večeras razgovarati sa Srbima sa Kosova i poručiti im da je zajednički interes mir, te da ako budu protestovali taj protest bude miran i demokratski.

Vučić je istakao da je već razgovarao sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, da će kasnije ponovo razgovarati sa Mojsilovićem i Vučevićem, a oko 23.00 ga očekuje razgovor sa Srbima sa Kosova koji će trajati dokle bude potrebno.

“Moja molba će biti jasna, da probamo da sačuvamo mir, i znam da veliki deo ljudi iz Srbije ne interesuje ovo što govorim i toga Srbi sa Kosova moraju da budu svesni. Moramo da pokažemo da nismo želeli sukobe i ako protestuju da to bude mirno i demokratski”, rekao je Vučić.

Ponovio je da će Srbija poštovati zahtev visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela i da neće obnavljati srpske tablice za kosovske opštine, a Priština je već saopštila da njihovu molbu neće da poštuje te da od sutra za Srbe nastupa težak period, ali da nema razloga za paniku.

Istakao je da obaveštajni podaci kažu da je situacija na ivici sukoba i da zna da će mu predstavnici Srba reći da su siti i da neće više da trpe, ali da oni moraju da znaju da je život svakog od njih važniji od svega. Vučić je još jednom apelovao na zapadne sile koje imaju uticaj na Prištinu da ga iskorite, i pomognu da “svi zajedno” sačuvaju mir.

Na današnjem višečasovnom sastanaku premijera Kosova i predsednika Srbije nije postignut dogovor o načinima prevazilaženja sadašnje krize izazvane odlukom Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica na Kosovu. Evropski šef diplomatije Žozep Borel izjavio je da u razgovorima u Briselu na dogovor nije pristao kosovski premijer, i da EU sada od Kosova jasno traži da odustane od kazni za one koji nisu zamenili tablice, a od Srbije da više ne izdaje nove.

Priština želi sukobe

Predsednik Srbije izjavio je večeras da za Beograd nije bilo ništa problematično u predlogu EU za prevazilaženje spora oko registarskih tablica, a da ga Priština nije prihvatila jer želi sukobe i planira ih mesecima.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su kosovske vlasti “sve što postoji u Prištini od specijalne policije večeras poslale na četiri različite destinacije”. On je rekao da je delegacija Srbije danas došla u Brisel na sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, “sa nedvosimslenom namerom” da se dogovara i da pristaje na kompromise, i da pokuša da sačuva mir.

“Prihvatali smo nove i nove zahteve, posle sat i po vremena rekao sam Borelu i Lajčaku da nema ništa od ovoga. Video sam da albanska strana neće želeti rešenje zasnovano na dijalogu, već na jednostranoj političkoj akciji”, kazao je Vučić. Dodao je da je “sva suština problema” bila vidljiva kada je rekao da je neophodno implementirati ono što je već potpisano.

“Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana moći da dobijemo Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatimo nezavisnost Kosova. Oni zaboravljaju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma”, rekao je Vučić.