četvrtak, 21 septembra, 2023

Vučić pred put u Brisel: Nisam optimista!

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. novembra 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da sutra ujutru u 8.00 u Briselu počinju razgovori na koje je hitno pozvan on i premijer Kosova Aljbin Kurti.

“Ja nisam optimista, ja ću otići ne jer mislim da bilo šta možemo da uradimo već da im ne dam takozvani Lajbnicov ‘dovoljan razlog’ da okrive Srbiju da nije želela u nečemu da učestvuje”, rekao je Vučić za TV Prva.

On je ponovio da Beograd traži formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima i ukidanje odluke o tablicama, ocenivši da su kosovski zvaničnici “lagali da je to nešto na šta imaju pravo” i da to nije prvi put da “oni lažu”. Vučić je rekao da je pitao izaslanika EU Miroslava Lajčaka zašto ga uopšte zove, ali je dodao da je pozvan jer Evropa neće da prizna da je samo krivo “njihovo dete koje ljuljaju 14 godina a ono je nesposobno za život”.

Predsednik Srbije rekao je da nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina, i da nije reč samo o tablicama, već i o odlukama koje je Kurti saopštio na nedavnom sastanku u Berlinu, kada su potpisani sporazumi o diplomama, ličnim kartama i profesijama.

Tada je, kako je Vučić rekao, Kurti po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa, da će zbog tablica prvo ići opomene pa novčane kazne, a da je prelila čašu odluka o smeni komandira policije za sever Nenada Đurića, iako na to nema nikakva prava.

Vučić: Spremni smo za razgovore

Predsednik Srbije izjavio je danas da je spreman da razgovara o francusko-nemačkom predlogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer Beograd želi da pruži šansu promenama u tom ponuđenom rešenju.

“Ja ne govorim ni da smo odbili ni da smo prihvatii (predlog) jer smo mi za razgovore spremni. I po tom papiru smo spremni da razgovaramo”, rekao je Vučić za televiziju Prva i ponovio da Beogradu nije data šansa. Kako je naveo, mir zavisi od pritiska međunarodne zajednice na kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da ukoliko dođe do odlaganja odluke o tablicama – to neće rešiti krizu.

“Mir zavisi od pritiska zapadnih sila na Prištinu. Odavno ne verujem u Kurtijev racio”, istakao je.

O dilerima i ubicama

Predsednik Srbije izjavio je da kriminalci mogu da ga ubiju, ali da Srbija neće biti zemlja u kojoj vladaju narko dileri i ubice.

Gostujući na TV Prva pred odlazak u Brisel na sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, dobar deo izlaganja Vučić je posvetio utakmici na kojoj su navijači Partizana skandirali “Vučiću, pederu” i razvili transparent “Stop francuskoj vojnoj operaciji Sky u Srbiji! Sloboda za grobare!”

Rekao je da je Patrizan pored Crvene Zvezde, košarkaški tim koji dobija najviše novca iz državog budžeta, da je reč o milionima evra i da to nije razlog skandiranja.

“Jesam li peder što nisam uveo sankcije Rusiji, ako jeste to je uredu; jesam li peder što nisam priznao Kosovo, prihvatam. Jesam li peder što gradimo najviše aotoputeva u Evropi, što se nisam zaustavio kad su mi rekli da ne rušim hrast na putu pa bi trebalo još četiri godine da gradimo, neko je morao da ga poseče”, ponavljao je Vučić.

On je ocenio da je jasno da je razlog skandiranja navijača to što su uhapšeni “koljači, ubice i narko dileri” i da treba reći da ga mrze a on će nastaviti. “Nisam vam ja Boris Tadić da vas molim da ne vičete ili svi iz SNS-a i SPS-a koji idu da zivkaju novine da ne pišu čim se neki tekstić pojavi. Vičite šta hoćete. Ne možete da ubijate ljude i dilujete drogu, a da imate predsednika za saveznika”, rekao je Vučić.

Potvrdio je da nisu svi uhapšeni iz takozvanog vračarskog klana, koji su planirali ubistvo predsednika, već dvojica. Tvrdi da je preko skaj aplikacije otkriveno da su razmenjivali poruke o tome “da bi posebno uživao u tome kako da Vučićevo dete umire u mukama” i da su zato organizovani transparenti protiv skaj aplikacije.

Predsednik Srbije je ponovio da veruje zaštićenom svedoku Srđanu Laliću, kako ga je nazvao “gospodinu Laliću”, koji je dao izjavu da je organizovana kriminalna grupa spremala likvidaciju Vučića, jer kako je rekao Vučić, Lalić “ne sme da laže da ne bi 18 godina bilo zamenjeno za doživotni zatvor”.