ponedeljak, 11 decembra, 2023

Zelenski zatražio jedinstvo G20 da bi se okončao rat u Ukrajini

Slične objave

Podeli

NUSA DUA, 15. novembra 2022. (Beta-AFP) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) da prevaziđu podele kako bi se okončati rat koji Rusi vode u Ukrajini.

Samit G20, najvažniji skup svetskih lidera od početka pandemije korona virusa počeo je danas na indonežanskom ostrvu Bali bez prisustva ruskog predsednika Vladimira Putina.

Volodimir Zelenski (Foto: money.ro)

To je prvi samit koji će biti održan gotovo devet meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je izazvala teške ekonomske posledice po celu planetu i to uz pretnju upotrebe nuklearnog oružja.

Zelenski koji se vratio iz Hersona, grada na jugu Ukrajine koji je vraćen pod kontrolu ukrajinskih snaga, bio je jedan od prvih koji se putem video-linka obratio liderima na samitu. “Uveren sam da je sada vreme da se zaustavi razorni rat Rusije. On (rat) može da bude zaustavljen”, rekao je Zelenski.

Iako rat u Ukrajini nije zvanično na dnevnom redu samita, to pitanje dominira na skupu.

Domaćin skupa, predsednik Indonezije Džoko Vidodo otvorio je samit pozivajući na okončanje rata u Ukrajini. Vidodo je rekao da svet ne treba da bude podeljen u nekoliko tabora i ne sme da se dozvoli da krene u novi hladni rat.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija.

One imaju udeo od 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji i čine oko dve trećine svetske populacije.