ponedeljak, 11 decembra, 2023

Skup u Kosovskoj Mitrovici: „Ovo je Srbija”

Slične objave

Podeli

KOSOVSKA MITROVICA, 6. novembra 2022. – Uz pesmu „Ovo je Srbija”, dok su se vijorile srpske zastave, u Kosovskoj Mitrovici završen je veliki skup srpskog naroda sa severa KiM, na kojem se okupilo više od 10.000 ljudi.

Srbi okupljeni kod Spomenika caru Lazaru su poručili da su tu svoji na svome, da žele da ostanu na svojim ognjištima i da žele mir i stabilnost. Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je da su se danas okupili da nikad jače, snažnije i složno upute poruku Prištini i međunarodnoj zajednici: „Dosta je. Dosta je šikaniranja, maltretiranja, ugnjetavanja i obespravljivanja Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Rakić, javlja Tanjug.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić zamolio je Srbe da podignu zastave, da ih svi vide, jer kaže, u Prištini kažu da nema Srba na KiM, da ih nema više od par desetina. „Hajde da podignemo te zastave, da vide da naših ima mnogo, i da će nas tek biti na ovim prostorima, jer ono je naše. Bilo, jeste i biće”, poručio je Simić.

Predstavnici Srpske liste prethodno su pozvali sve Srbe na miran i demokratski skup i da na njega dođu sa srpskim zastavama, kako bi pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsednik Aleksandar Vučić.

Na skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice, major policije Nenad Đurić je rekao da sudbina nije u tuđim već u rukama srpskog naroda, da drugu zemlju nemamo i da je odluka koju su doneli „buđenje iz dugogodišnjeg sna”. „Spavali smo i sanjali dugo godina, verujući u javu koju će nam neko drugi kreirati. Odjednom smo se trgli i probudili iz lažnog sna i videli da naša sudbina nije u tuđim, već u našim rukama”, rekao je Đurić, koga je Priština suspendovala sa mesta šefa policije na severu KiM, posle čega je, sa ostalim srpskim kolegama, odlučio da više ne bude pripadnik kosovske policije. (Politika/D. B.)