utorak, 6 juna, 2023

Žofre: Paket pomoći EU pokazuje da stojimo uz zapadni Balkan

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. novembra 2022. (Beta) – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre ocenio je danas da je paket hitne pomoći Evropske unije od 165 miliona evra za snabdevanje Srbije energentima važan korak i snažan pokazatelj da EU stoji uz zapadni Balkan.

„Ruska agresija na Ukrajinu je izazvala skok cena energenata na tržištu i ova podrška će biti prebačena u budžet Srbije, a ideja je da se pomognu najugroženiji građani i preduzeća. Razgovaraću sa ministarkom energetike da vidimo kako bismo to mogli da realizujemo. EU pokazuje da želi da bude uz Srbiju i u dobrim i u lošim vremenima“, rekao je Žofre za RTS.

Naveo je da je taj novac odgovor na neposredne potrebe, ali da treba da se gleda na duži rok. „Ukupan paket za ulaganje u infrastrukturu iznosi 500 miliona evra, pre svega u održive i zelene energente. U poslednjih 20 godina već smo uložili 800 miliona evra u diverzifikaciju Srbije“, rekao je Žofre.

Agenda Evropska unija – Srbija predstavlja osnovu za reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija, rešavanje ključnih pitanja, kao što su odnosi sa Prištinom.