četvrtak, 21 septembra, 2023

In memoriam: Mirjana Kalinić (1960 – 2022)

Slične objave

Podeli

Nakon duge i teške bolesti juče je u 63. godini preminula Mirjana Kalinić, novinarka i dugogodišnja članica Sekretarijata i organa Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Posle diplomiranja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu radila je šest godina kao novinarka Radija Stara Pazova, da bi 1993. godine prešla u Borbu, kao dopisnica iz Vojvodine, a potom je nastavila rad u Našoj borbi u političkoj redakciji.

Nakon gašenja Naše borbe prešla je u NUNS, gde je u naredne skoro dve decenije radila mnoge poslove: od administrativnih, do novinarskih, pišući vesti, izveštaje i istraživanja  za Dosije i sajt NUNS-a, a istovremeno je sarađivala sa nekoliko listova (Nezavisni, Blic press, Srpska reč, Bulevar…).

Mnogi članovi NUNS-a su je upoznali jer ih je primila u članstvo ili im produžavala člansku kartu i verujemo da pamte Miru kao i mi iz Sekretarijata i organa NUNS-a, kao otvorenu i komunikativnu koleginicu, vrednu i odgovornu saradnicu, i plemenitu i solidarnu prijateljicu.

Hvala joj za godine rada koje je uložila da naše udruženje opstane i razvija se, i hvala joj za dobrotu, podršku i razumevanje koje je nesebično davala.

Mirjana Kalinić biće sahranjena sutra (sreda), u 13 sati (izjavljivanje saučešća porodici je od 12:00) na Novom groblju u Novoj Pazovi.

Nikolaos ND Arvanites: Tužan sam

Grčki novinar koji je više od decenije proveo u Beogradu bežeći od služenja vojnog roka i slanja u NATO snage na Kosovu sa Mirjanom je prijeteljevao sve vreme njenog rada u Borbi Našoj Borbi. “Naravno da sam želeo da budem član Nezavisnog udruženja novinara Srbie, što je moje prirodno okruženje. U to veme potpredsednik NUNS-a bio je stari znanac Dragan Banjac i on je presudio da se jedan stranac, Grk učlani u srpsko novinarsko udruženje. Kasnije sam, pritisnut i sa problemima bolesti mojih roditelja, morao da odslužim deo vojnog roka i vratim u Grčku, a sve vreme je Mirjana (uz Draganovu pomoć) produžavala moju NUNS-presicu. Tužan sam zbog njenog odlaska i što nisam u mogućnosti da se sutradan nađem u Staroj Pazovi da joj se poklnim”, rekao je Arvanites za Portal Forum.

Čini mi se da smo pre nekoliko dana izmanili nekoliko poruka. Najpre se nije prisetila legendarnog Petra Stanišića, člana nekad slavne generacije jugoslovenskih odbojkaša (sa Grozdanovićem i družinom), potom i sa nekim “zezalicama” koje je redovno slala.

Iz perioda Naše Borbe ostaće pošalca kada bi je glavni urednik Miša Brkić često pitao: “Miro, da nije nešto izjavio Slobodan Antonić” i “šta ima novo u ravnom Sremu”. Očekujem da će nešto više da napiše i Ljubomir Živkov koji je (uz mene) jedino Miru obilazio dok je u “Rudom” čekala novu ortopedsku cipelu…

(NUNS/D. B.)