nedelja, 28 maja, 2023

Fon der Lajen: BiH ima svoje mesto u srcu Evrope

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 28. oktobra 2022. (Beta) – Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen izjavila je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina deo Evrope i da ima svoje mesto “u srcu EU”.

Obraćajući se novoizabranim članovi Predsedništva BiH, budućim članovi državnog parlamenta, privrednicima i predstavnicima civilnog društva, ona je istakla da će zastava EU biti i zastava BiH. “Mesto joj je u ovoj zemlji. I zato sam ja ovde danas. To moja poruka svim građanima Bosne i Hercegovine. Vaša budućnost je Evropa”, kazala je Fon der Lajen.

Dodala je da to “nije primarno zbog predloga Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodeli kandidatski status”, već zato jer građani te države duboko veruju u Evropu. “Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU. Za to postoji solidna većina u svim delovima zemlje”, ocenila je Fon der Lajen.

Dalje je kazala da je put ka EU, put ka boljoj Bosni i Hercegovini. Pozvala je novoizabrano rukovodstvo BiH da svojim političkim delovanjem pokrene BiH napred. “Ovo je trenutak za Bosnu i Hercegovinu i želim ohrabriti sve vas da ga iskoristite. To je i smisao naše preporuke da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata”, naglasila je predsednica Evropske komisije.

“Sada je trenutak da se ponovo udruže snage u zemlji i ostvari napredak na putu u našu Uniju…. Svi smo svesni da provođenje reformi neće biti jednostavna. Ali vas pozivam da nikada ne gubite iz vida ono što je na kraju ovog puta”, kazala je von der Lejen.

Prema njenim rečima, BiH će biti zemlja gde su svi jednaki pred zakonom, kao i zemlja “gde će mladi svoj talent i naporan rad pretočiti u uspeh”. “Zemlja gde se svi osećaju zastupljeno – oni koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, kao i oni koji sebe vide kao građane ove zemlje”, navela je, izmedju ostalog, Fon der Lajen. Govorila je i o posledicama ruske invazije na Ukrajinu, ocenivši da “Putinov rat ima direktne ekonomske posledice na sve koji žive u Bosni i Hercegovini”.

“Najbolje rešenje za to je još tešnja saradnja sa Evropskom unijom. To je u vašem direktnom interesu i isto tako će vas približiti našem jedinstvenom tržištu i članstvu u Uniji”, konstatovala je Fon der Lajen.

Uprkos poteškoćama i odgađanju leta zbog magle, avion predsednice Evropske komisije sleteo je na aerodrom u Sarajevu, gde ju je dočekala ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković i šef Delegacije EU u BiH Johan Stler.

“Predsednica Evropske komisije stigla je u Sarajevo. Važna službena poseta za našu državu. Evropska unija je naš ključni partner. Građani i država očekuju dodatni napredak kroz kandidatski status za BiH i doprinos stabilizaciji i napretku”, rekla je Turković.