petak, 9 decembra, 2022

Dodik: Republika Srpska ne mora ništa, pa ni biti unutar BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 28. oktobra 2022. (Beta) – Član Predsedništva BiH Milorad Dodik tehničkom mandatu (SNSD) izjavio je danas posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen, da bez obzira na poruke iz EU, Republika Srpska ne mora ništa, pa ni biti unutar BiH.

Dodik je rekao da mu je drago što više neće biti član Predsedništva BiH, navodeći da su duga dva člana odbili inicijativu Otvoreni Balkan.

“Pošto smo razgovarali o nekim tačkama koje su vezane za Berlinski proces, on predviđa da se kasnije uvede mogućnost da se građani zapadnog Balkana kreću između država sa ličnim kartama. Srbija je već ranije prihvatila jedan takav aranžman vezano za Kosovo”, kazao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodao je da njegova inicijativa bila da se dozvoli prolaz gasne interkonekcije između Srbije i BiH, što, kako je kazao, druga dva člana Predsedništva BiH ponovo nisu stavili na dnevni red sednice. “Fino sam im rekao da se jedino radujem što ih više neću gledati ovde u Predsedništvu BiH”, kazao je Dodik.

Govoreći o izborima u BiH, na kojima je pobedio za predsednika RS, Dodik je ocenio da je Republika Srpska primorana da čeka odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK), ali da će se vlada u tom entitetu vrlo brzo formirati, verovatno nakon mesec dana.

“A ovo ovde (na nivou BiH), pitanje je treba li uopšte formirati vlast, na ovaj način? Da se zaustavi izgradnja gasovoda, u uslovima kada celi svet vapi za snabdevanje, umesto da smo otvoreni, ovde se uporno to zaustavlja, i dalje će ovde Željka Cvijanović predlagati, a oni će odbijati. Zašto se ovde uopšte dolazi? Ne razumijem”, kazao je Dodik.

Kada je reč o formiranju vlasti na državnom nivou, on je naveo da će njegov SNSD pratiti “sve sa HDZ-om”. “(Lider HDZ BiH Dragan) Čović i ja imamo dogovor da pre nego što budemo razgovarali sa federalnim, odnosno muslimanskim partnerima, apsolutno definisati našu politiku. Kako će se to kretati, ja to ne znam”, ocenio je Dodik.