petak, 9 decembra, 2022

PDP: Poništiti i ponoviti izbore za predsednika RS

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 24. oktobra 2022. (Beta) – Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da treba poništiti izbore za predsednika Republike Srpske, jer je ponovno brojanje glasova, koje je naredila Centralna izborna komisija BiH (CIK), potvrdilo da su ti izbori bili puni neregularnosti.

On je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je brojanje u Glavnom centru za brojanje CIK-a utvrđeno da su se tokom izborne noći “događale ozbiljne izborne krađe koje mogu utcati na izbore na svim nivoima”.

Prema njegovim rečima postoje dokazi da su izbori za predsednika i potpredsednika RS bili puni neregularnosti, manipulacije i izborne krađe. “Izbore za ove nivoe treba poništiti i ponoviti, a postoje i razlozi da se ponovo broje glasovi i za ostale nivoe, jer je evidentno da je u kontrolnom brojanju za predsednika RS uočen toliki obim nepravilnosti da su to neverovatne činjenice”, kazao je Borenović.

Naveo je da se sinoć desilo ono što do sada nije zabeleženo na izborima, odnosno da su glasačke vreće otvarane žiletom, a potom zalepljene selotejpom i da su u njima bili falsifokovani glasački listići.

“To se radilo i u Šekovićima i u Nevesinju, to je zapisnički kontantovano i to pokazuje da se obim nepravilnosti svakim danom sve više širi”, kazao je Borenović i dodao da su na svim tim listićima bili upisani glasovi za predsedničkog kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

Iz SNSD-a su informaciju o pronađenim falsifikovanim glasačkim listićima ocenili kao “novu jeftinu i sramnu podvalu CIK BIH i opozicije s ciljem delegitimizacije izbornog procesa”.

CIK je danas podnela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu zbog pronađenih falsifikovanih glasačkih listića na pojedinim birtačkim mestima, smatrajući da je na taj način počinjeno krivično delo, koje se odnosi na izborni proces.