nedelja, 4 juna, 2023

Dodik najavio zakon koji će RS omogućiti da sama organizuje izbore

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 21. oktobra 2022. (Beta) – Odlazeći srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik danas je najavio mogućnost donošenja zakona koji bi Republici Srpskoj omogućio da sama sprovodi izbore na svojoj teritoriji.

“Napravićemo izbore za Republiku Srpsku, da to bude u nadležnosti republičke izborne komisije, a ne ove uzurpatorske Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koja želi da poništi volju naroda Republike Srpske. Moja pobeda (na izborima) za predsednika Republike Srpske je neupitna. Sutra ističe rok da CIK objavi preliminarne rezultate”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je rekao da CIK BiH “namerno beži od proglašenja rezultata” opštih izbora, održanih 2. oktobra, ponovivši da se na izborima nije desila “nikakva izborna krađa”. “CIK je odmetnuta grupa koja nema odgovornost prema javnosti”, naveo je Dodik. On je pozvao građane Republike Srpske da dođu na miting stranaka vladajuće koalicije, zakazan za utorak u Banjaluci.

“Pozivam narod da u utorak dođe u park ‘Mladen Stojanović’, da se borimo za slobodu i mogućnost da slobodno sprovodimo izbore”, dodao je Dodik.

Povodom odluke Brisela da Bosni i Hercegovini omogući uslovni status kandidata za članstvo u EU, Dodik je ocenio da to zvuči kao dobra vest, ali da su “stvarne namere takve odluke da zadrže lažnog visokog predstavnika i strane sudije Ustavnog suda BiH”.

“To je špekulacija EU. To je ponuda koja nije fer ako ostaje visoki predstavnik, pogotovo ovaj lažni. Ako je to ponuda, mi ne prihvatimo to sa oduševljenjem”, rekao je Dodik. Prema njegovim rečima, Brisel na taj način “izlazi u susret muslimanskoj strani, koja želi stvaranje unitarne BiH”. “Republika Srpska neće činiti nepromišljene poteze koji bi je destabilizovali, ali ćemo nastaviti političku borbu da to sprečimo”, kazao je Dodik.

On je najavio da će vladajuća većina u Republici Srpskoj 1. novembra, na sednici Narodne skupštine u starom sazivu, usvojiti budžet tog entiteta za sledeću godinu, da bi se predupredile, kako je naveo, “namere opozicije da spreči formiranje nove vlasti i tako dovede u nepovoljan položaj sve koji imaju primanja iz budžeta”.

“Opozicija želi što goru situaciju za Republiku Srpsku, jer je to bolje za njih, a mi želimo da ih sprečimo”, naveo je Dodik. On je rekao i da će sednica parlamenta Republike Srpske, na kojoj će biti usvojen budžet, zbog toga biti održana 1. novembra, dan pre proglašenja rezultata opštih izbora, dodajući da je cilj održanje politike stabilnosti i rasta plata i penzija.