petak, 2 juna, 2023

Plenković: Srpska optužnica protiv hrvatskih pilota neprihvatljiva

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 18. oktobra 2022. (Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je danas da je srpska optužnica protiv penzionisanih hrvatskih pilota za zločine protiv civila u avgustu 1995. godine neprihvatljiva i politički motivisana.

“Nije nam prihvatljivo ponašanje Srbije kad je reč o hrvatskim pilotima”, rekao je Plenković u Zagrebu gde je pred poslanicima predstavio godišnji izveštaj o radu vlade. On je ocenio da je reč o politički motivisanom procesu koji ne doprinosu poverenju.”(Optužnica) nas udaljava jedne od drugih”, naglasio je hrvatski premijer.

On je ponovio da taj proces za Hrvatsku i optužene pilote “ne postoji”. Govoreći o BiH, Plenković je najavio podršku toj državi za dobijanje statusa kandidata. “Želimo da podržimo BiH u sticanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Evropskog veća u novembru jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH”, naglasio je hrvatski premijer.

Što se tiče prioriteta spoljne politike, Plenković je istakao da su to uvođenje evra i ulazak u šengenski prostor. “Evro, na čijim će kovanicama uskoro biti i hrvatski nacionalni motivi, biće simbol pune pripadnosti Hrvatske Evropi”, naveo je on. Premijer je takodje ocenio da je Hrvatska stala na pravu stranu istorije kada je podržala Ukrajinu pošto je napala Rusija.