subota, 3 juna, 2023

Navijači sidnejskog “hrvatskog” kluba navijali uz “Za dom spremni”

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 3. oktobra 2022. – Umjesto velikog praznika, finala kupa Australije, nogometni susret Sydney Uniteda (kluba hrvatske zajednice u New South Wales-u i prvoligaša MacArthur-a pretvorio se u najveću australijsku sportsku sramotu, pa mnogi istaknuti političari te javni i sportski radnici pozivaju na hitne mjere kažnjavanja velikog broja navijača Sydney Uniteda.

Ti “navijači” su navijali za svoj tim uz nacističku ikonografiju i ustaskim uzvicima Za dom spremni svih 90 minuta, što je u Australiji zabranjeno i kažnjivo novčanom kaznom i zatvorom, ali i za zabranu djelovanja kjluba.

Foto: V. V.

Preko 15.000 navijača “hrvatskog tima, tako je nažalost obrukalo i klub i zajednicu, jer umjesto da se slavi veliki uspjeh drugoligaškog Sydney Uniteda koji je do finala došao fantastičnim pobjedama nad prvoligašima, veliko je pitanje da li će klub preživjeti oštre australijske zakone koji beskopromisno kažnjavaju sve pokušaje revizije prošlosti i posebno su osjetljivi na vrijeđanje žrtava II svjetskog rata u borbi protiv nacifašizma.

Foto: V. V.

Primitivni i neobrazovani navijači Sydney Uniteda, od kojih najveći broj ne zna ni jednu riječ hrvatskog jezika i koji nikada nisu bili u Hrvatskoj, a većina su s prostora BiH (što je vidljivo sa transparenata) doveli su tako klub koji je osnovan 1958.g. i koji je dao veliki broj igrača za reprezentaciju Australije, na rub propasti.

O komentarima na društvenim mrežama Australaca čiji su preci poginuli u II svjetskom ratu, nije potrebno ništa pisati. Nažalost, prljava politika koja ima porijeklo u najradikalnijim ustaškim organizacijama u Australiji, dovela je u pitanje postojanje jednog i te kako poznatog nogometnog kluba.

Tužno.

V. V.

1 KOMENTAR

  1. Ako je tako nešto kod nas posledica kreiranja politike odozgo od vlastodržaca, kako se onda može objasniti tako nešto u zemljama koje neguju demokratiju i građansko društvo?! Dakle i tamo je nešto trulo i tamo nešto smrdi.

Comments are closed.