petak, 8 decembra, 2023

Đilas, Stefanović i Tepić otputovali u SAD na razgovore o Kosovu i spoljnoj politici Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. septembra 2022. (Beta) – Delegacija Stranke slobode i pravde (SSP) koju predvodi predsednik stranke Dragan Đilas, zamenik predsednika Borko Stefanović i potpredsednica Mrinika Tepić, otputovala je danas u Sjedinjene Američke Države gde će sa zvaničnicima u Stejt departmentu, Nacionalnom savetu za bezbednost, Kongresu i Senatu razgovarati o pitanju Kosova kao i o spoljnoj politici Srbije.

Kako je saopšteno iz SSP, stranačka delegacija će tokom posete Vašingtonu izneti stav američkim partnerima o zalaganju – da se spoljna politika Srbije hitno uskladi sa spoljnom politikom EU.

Oni će sagovornicima predstaviti i zalaganje za stvaranje okvira za razgovor sa Albancima kroz formiranje skupštinske komisije, u kome se iskazuje spremnost da se uz poštovanje Ustava Srbije i rezolucija Saveta bezbednosti, uz privrženost miru i odricanje od upotrebe sile, pod pokroviteljstvom EU razgovara o svim otvorenim pitanjima, osim o priznanju Kosova i Metohije od strane Srbije”, piše u saopštenju.

Navodi se i da će rukovodstvo SSP “predstaviti američkim partnerima” stavove te stranke o stanju demokratije, načinima za borbu protiv korupcije, kao i o medijskim slobodama u Srbiji.