ponedeljak, 11 decembra, 2023

Zeman: Rusi koji beže od mobilizacije zaslužuju azil u Češkoj

Slične objave

Podeli

PRAG, 25. septembra 2022. (Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman suprotstavio se odluci vlade da ne prima u Češku Ruse koji beže od mobilizacije i upozorio je danas u intervjuu televiziji Prima da ljudi koji beže iz Rusije nisu bezbednosni rizik i da im treba dati humanitarne vize.

“Mislim da tim ljudima, kao i ukrajinskim izbeglicama, treba da dajemo humanitarne vize. Čovek koji beži iz Rusije nije bezbednosni rizik. Ova mobilizacija obuhvata milion ljudi, znači sasvim je jasno da je to meso za topove sa svim što uz to ide”, izjavio je češki predsednik.

Šef diplomatije Jan Lipavski kazao je sredinom ove sedmice da Češka neće odobravati humanitarne vize Rusima koji beže od mobilizacije jer ne ispunjavaju uslove, međutim, premijer Petr Fijala ispravio je svog ministra i rekao da će Prag eventualnim ruskim dezerterima pristupati kao prema svim ostalim osobama koje u Češkoj traže azil.

“Ako neko dođe njegov zahtev biće procenjen u okviru standardnog postupka za dobijanje azila. Nikakvih signala o prilivu Rusa koji bi želeli da izbegnu mobilizaciju vlada nema”, kazao je češki premijer.

Češka je kao prva članica Evropske unije, dan nakon napada Rusije na Ukrajinu, 25. februara, samoinicijativno obustavila izdavanje viza za državljane Rusije. Kasnije je to proširila i na Belorusiju a izuzetak su samo humanitarne vize, medju njima i one progonjenim protivnicima režima u te dve zemlje.

Predsednik Miloš Zeman u današnjem intervjuu za tv Prima još je ocenio da je moguća promena režima u Rusiji, bilo da je iniciraju biznismeni ili armija a da su poređenja ruskog predsednika Vladimira Putina sa Adolfom Hitlerom nepravedna.

“Armija je pokazala tako veliku nesposobnost da neće biti inicijator nikakve promene, mogućnosti biznisa su ograničene sankcijama, a time ne govorim o zaplenama jahti. Ukoliko bi došlo do političkih promena video bih to kao pritisak privrednih krugova”, kazao je Zeman.