ponedeljak, 11 decembra, 2023

Španski košarkaši evropski šampioni

Slične objave

Podeli

Košarkaši Španije novi su prvaci Evrope. Oni su u finalu savladali Francusku rezultatom 88:76 i tako osvojili četvrtu evropsku titulu.

Tokom celog meča španki košarkaši bili su bolji od Francuza, a briljirali su i u šutevima za tri poena. Posebno je efikasan bio Huančo Ernangomeza koji je u prvom poluvremenu ubacio šest trojki iz sedam pokušaja.

Mlađi Ernangomez bio je neumoljiv, a njegova ekipa igrala je veoma dobro i u odbrani. Francuzi su u početku meča bili neefikasnii Španija je napravila razliku od čak 21 poena.

Izabranici selektora Skariola održavali su u trećoj i četvrtoj četvrtini dvocifrenu prednost, uprkos pokušajima Francuske da smanji zaostatak.

Košarkaška reprezentacija Nemačke došla je do bronzane medalje pred domaćom publikom u Berlinu. Oni su u meču za treće mesto (82:69) pobedili Poljsku, pa su Nemci došli do prve medalje na EP još od 2005. godine.

Najzaslužiniji za trijumf Španaca bio je fantastični Huančo Ernangomez sa 27 poena, sedam trojki, od čega šest u prvom poluvremenu, njegov brat Vili postigao je 14, dok je Lorenzo Braun imao 14 poena i 11 asistencija.

Kod Francuza Evan Furnije postigao je 24, a Toma Ertel 16 poena.

D. B.