sreda, 27 septembra, 2023

Zabranjeni Evroprajd i porodična šetnja antiglobalista

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. septembra 2022. – Ministarstvo unutrašnjih poslova, saopštilo je da je na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika „Evroprajd 2022“, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“ u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine.

„Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije „Evroprajd 2022“ i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije „Evroprajd 2022“, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu”, stoji u obrazloženju MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina. “Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje – „Evroprajda“ i „antiglobalista“.

Miletić: Ne odustajemo od šetnje

Koordinator „Evroprajda 2022“ Goran Miletić izjavio je da se neće odustati od Parade ponosa zakazane za 17. septembar, uprkos zabrani Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

„Mi smo danas u 14:15 časova dobili obaveštenje od MUP-a da se ne dozvoljava šetnja i u rešenju je navedeno da je razlog zabrane bezbednost. To je sve što znamo trenutno. Naš pravni tim je već počeo da sprema žalbu policiji. U pitanju je ona prva žalba koja se podnosi u roku od 24 sata“, rekao je Miletić za Nova.rs.

Dodao je da organizatori ne odustaju od šetnje bez obzira na sve. „Šetnja mora da se desi i ne postoji nijedan razlog za zabranu. Zabranjena je zapravo ruta kojom smo planirali šetnju, a ne sama šetnja“, objasnio je Miletić.

M. M.