četvrtak, 30 marta, 2023

Priština od Beograda traži da vrati artefakte

Slične objave

Podeli

Srbija ilegalno drži 1,247 artefakta sa Kosova, poručuju iz Prištine u jeku najnovijih tenzija na Kosovu.

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta objavilo je još tri fotografije artefakata, a ukupno jedanaest za nešto više od dva meseca, za koje tvrde da ih Srbija ilegalno drži.

Foto: Kossev

Osmog dana avgusta objavili su fotografiju figure kentaura od terakote iz doba kasnog neolita (5-4 milenijum p.n.e.), a za koju tvrde da je pronađena u Valaču.

Deset dana kasnije, na dan sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, na Tviter su postavili fotografiju „tipično Ilirske“ kacige iz metalnog doba (6-5 vek p.n.e.) koja je, kako navode, pronađena u Pećkoj Banji.

Potom je, pre dva dana, kosovsko ministarstvo kulture objavilo još jednu fotografiju – crvenu monohromnu polusfernu vazu, ukrašenu geometrijskim motivima braon boje iz doba ranog neolita (7-6 milenijum p.n.e), a koja tvrde otkrivena u Rudniku kod Srbice.

Foto: Kossev

Poruka uz fotografije ovih artefakata je ista – Srbija ilegalno drži 1,247 artefakata i tako krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu vrate artefakti, u više navrata oglašavalo se i srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština nastavlja sa kampanjom “pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Izvor: Kossev