ponedeljak, 25 septembra, 2023

Žarko Korać o načinu na koji se Vučić nosi sa kosovskim „čvorom“: Brigo moja pređi na drugoga

Slične objave

Podeli

S. Čongradin

Aleksandar Vučić postane naglo demokrata kada treba da donese neku odluku koja može da bude rizična za njegovu političku karijeru. Onda mora da se “konsultuje sa građanima” i traži podršku preko TV. Onda jako voli da deli odgovornost u stilu – brigo moja pređi na drugoga – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Komentarišući obraćanje Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, tek u nedelju, 21. avgusta, tri dana nakon povratka iz Brisela i susreta sa evropskim zvaničnicima i premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijom, a posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, koji je zakazan za nedelju u deset ujutru, sagovornik Danasa kaže da je na „pregovorima sa Kurtijem, o kojima u stvari ne znamo ništa, trebalo da donese “istorijske odluke” tipa da automobili sa kosovskim tablicama mogu da prolaze kroz Srbiju, koja je inače već dosta ranije Srbija prihvatila“.

“U poslednje vreme stranim diplomatama tvrdi da više “ne kontroliše Srbe sa Kosova” iako on kontrolise u potpunosti Srpsku listu koja je i u parlamentu Kosova i u vladi Kosova. Sasvim je druga tema što ni Kurti ne prihvata neke obaveze koje je prihvatila predhodna vlada Kosova – kaže Korać.

Prema njegovim rečima, tako se opasna igra oko mira i stabilnosti nastavlja, bez velikih nada da bi moglo doći do nekog sveobuhvatnijeg sporazuma. “Nema Vučić hrabrosti da donese odluke važne za budućnost Srbije koje bi ga ugrozile kao političara. Ali pre pregovora i Kurtija i Vučića je primio generalni sekretar Nato. Valjda da ih podseti da je velika batina blizu i u rukama drugoga – zaključuje on.