ponedeljak, 25 septembra, 2023

Nikolaos N. D. Arvanites: Neću se klanjati kukavicama

Slične objave

Podeli

KOMOTINI, 11, avgusta 2022- – Zbog pisanja  o postupcima turskog konzula u ovom gradu Murata Omeroglua, grčki novinar Nikolaos N. D. Arvanites pod žestokim je udarima konzula i manjinskih “aktera i političara” u Trakoji.

Sedamnaest osoba koje dolaze iz političke i samoupravne sfere ili predstavljaju manjinske organe, u izjavi koju su potpisali, novinarski rad kolege izjednačavaju sa praksom pukovničke hunte, karakterišu istog slugu tamnih krugova. i zahtevaju tužilačku intervenciju za zločine počinjene putem štampe – ​​protivno njihovim formulacijama..

Protiv ovakvih optužbi, za koje grčki kolega kaže da je mislio da pripadaju davno prošlim vremenima i da se nikad neće vraćati, reagovao je ESIEMTH, Journalists’ Union Macedonia and Thrace Daily Newspapers saopštenjem u kojem se osuđuje napad na Arvanitisa od strane manjinskih krugova. „Upravni odbor ESIEMTH izražava veliku zabrinutost zbog napada na novinara Nikosa Arvanitisa od strane grupe političara i predstavnika muslimanske manjine u Trakiji”

Arvanites je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) skoro od osnivanja. U Beograd je nakon završetka studija u Atini pobegao zbog pretnji da bi kao vojnik bio raspoređen na Kosovo i u Makedoniju. Srpski govori od bolje umišljenog srpskog kralja i bolje od mnogih novinara, u Srbiji je magistrirao, napisao nekoliko knjiga iz oblasti terorizma i bezbednosti, sarađivao u brojnim medijima, Borbi i Našoj Borbi. O svom progonu od strane manjinskih ekstremista za Portal Forum najpre je rekao da je morao da se “uspravi da strahote ne zasene sve u Trakiji”.

“Evropski sud za ljudska prava (ECtHR) objavio je 11. 7. 2022. da Turska nije postupila u skladu s presudom kojom se traži oslobađanje poslovnog čoveka i aktiviste Osmana Kavale, poduzevši još jedan korak koji bi mogao dovesti do izbacivanja Ankare iz Vića Evrope.

Očito, ovaj model društvenog i političkog organiziranja želi se primeniti u Grčkoj, posebno u Trakiji, Sedamnaest predstavnika institucija i organizacija koje predstavljaju dio manjine koji su supotpisali 12. 7. 2022. tekst koji je sastavila ” nevidljiva ruka” i koji pokazuje mnoge stilske i konceptualne sličnosti s odgovorom MP KIN.AL. N. Xanthis, g. Burhan Baran Komotinipressu (vidi odgovor g. Burhana Barana Komotinipressu: Apel na logiku i smirenost za povjerenje i mir u našoj zemlji, g. Burhan Baran razotkriva KIN.AL ili deluje na naredbe N. Androulakisa? vidi Odgovaranje g. B. Baranu (KIN.AL.) o konceptu “samopozvanog zaštitničkog nacionalnog ponosa”, Kako će g. N. Androulakis postupiti na trakijskim bazarima?

Navedenim tekstom (AZINLIK TEMSİLCİLERİ ve SİYASETÇİLERİNDEN ORTAK KINAMA – AÇIKLAMA čiji prijevod citiramo na kraju našeg današnjeg članka) SEDAMNAEST (17) progonitelja novinarske slobode u Trakiji okreću se protiv JEDNOG (1) novinara, šire lažne glasine i klevete, pozivaju od informativnih web stranica i komentara na raznim društvenim mrežama do istupa samopravednosti u svrhu izazivanja panike, straha, mržnje i podjela među građanima. Također, načinom pisanja ciljaju i prijete običnim građanima, institucionalnim predstavnicima i novinarima, kako bi širili mržnju i rasizam te uzrokovali narušavanje društvenog mira i kohezije u susjednim elementima.

Arvanites sa sinom Taksiarchis – om koji je ime dobio po Arhanđelu Mihajlu iz Crne Reke pored Sandžaka)

Autor teksta i 17 progonitelja novinarske slobode u Trakiji mogu generalno i nejasno govoriti o medijima i novinarima, međutim javno mnjenje i predstavnici diplomatske zajednice koji prate dnevne napise lokalnih medija, navode se na zaključak da objava je usmjerena protiv Komotinipressa i mene lično, kaže Nikolaos.

Zanimljivo je istaći da sadržaj objavljenog saopštenja predstavlja otvoreno i javno targetiranje, vređanje, klevetu, verbalno profesionalno i moralno vređanje, čime je PONOVNO ugrožen fizički integritet mene i moje porodice. (A Murat je napušten i nepročitan: Što nije naučio o 15 Ugovoru iz Lausanne – Turska nije “anavatan”, Koliko ćemo još tolerirati Napuštenog gospodina Murata Omerogloua?)

Najgora stvar, međutim, što se može videti iz ove objave je ućutkivanje medija i kriminalizacija novinarskog stanovišta, protivno u onome što propisuje (grčki) Ustav, koji izričito naglašava da “svako može izražavati i širiti usmeno, pisano i kroz štampu svoja razmišljanja o poštivanju zakona države. Štampa je slobodna. Zabranjena je cenzura i svaka druga preventivna mera”. (Grčki ustav, član 14, Murat Omeroglou i njegovi zaposlenici nameću naručeno novinarstvo, traže podređivanje Trakije).

Ono što se dogodilo s pozivom na javni linč od strane 17 manjinskih aktera u Trakiji, uključujući dva člana grčkog parlamenta, ubacivanje je stranog u naše domaće institucije i političku tradiciju, operaciju koja se odnosi na paradržavne operacije, od strane nekih aktera od kojih su vezani za samu ovu Republiku.

Sa zastupnicima od kojih jedan pripada radikalnoj levici i sestrinskoj stranci progonjenog HDP-a suseda, a drugi socijaldemokratima s tradicijom podupiranja velikih društava i revolucionarnih pokreta širom sveta. Ovi ljudi ovom objavom pristaju da budu tužni repovi najdekadentnijeg izraza opasnog anahronizma koji podsjeća na najgore uspomene na preddiktatorsku paradržavu. I s grčkom huntom 1969. koja je izbačena iz Veća Evrope zbog progona građanskih sloboda i cenzure slobodnog izražavanja mišljenja.

To su oni isti koji bi trebao dai brane manjinska prava kada se dovode u pitanje pravo na prihvatanje najoštrijih kritika zbog vlastite podložnosti najreakcionarnijim mehanizmima moći koji guše pravo manjine na osvajanje vlastitog društvenog oslobođenja. Hundistom me nazivaju oni koji se, kao zastupnici progresivnih stranaka, poistovjećuju s predstavnicima režima koji osuđuju sve slobodne države sveta.

O, kakva tužna proturečnost zaista! Za Grčku, borce za slobodu i za Tursku, zemlju koju priznaju kao svoju domovinu, tihe apologete propadajućeg režima.

Stvarno, gospodine Tsipras i gospodine Androulakis, čak i na oltaru moje tobožnje juntičke ideologije, kako se žale moji trenutni progonitelji, kako pristajete da u svojim redovima imate zamjenike koji pozivaju tužitelja da interveniše po službenoj dužnosti kako bi doveli u pitanje moju slobodu, slobodu svakog novinara u ovoj zemlji, da slobodno, neometano i bez straha od moralnog i fizičkog istrebljenja obavlja svoj posao?

Moramo, međutim, iz poštovanja prema javnom mnjenju, navesti sledeća pitanja i detaljne zaključke:

Pre svega, kako barem dva člana grčkog parlamenta g. Burhan Baran i g. Hossein Zeibek mogu stajati i potpisati se izravno ispod 32-godišnjeg predsjednika turske konzularne stranke u zemlji KIEF/DEB? Potcrtavaju li na ovaj način ko manipuliše političkim izričajem Manjine?

Komotinipress je ugostio spisateljičine tekstove koji čine jedinstven i originalan primer ko je ko od slavnih i slavnih manjine, kroz 294 portreta, a sve temeljeno na onome što međunarodnom terminologijom nazivamo OSINT (otvoreni izvori) s nekoliko ocjna i procenaai koje doprinose razumevanju lokalne političke scene. Učinili smo to, poštujući novinarsku etiku, bez uvredljivih izvštaja i formuliranja klevetničkih zaključaka. Sve je to dostupno svima.

Potpuno su neutemeljene tvrdnje da se radi o “izmišljenim člancima” čije informacije dolaze iz “mračnih” centara itd. Sve činjenice, fotografije, izjave dostupne su na otvorenom internetu, novinama i štampi, grč.- jezični i turski govorni. Osim toga, dodane su aktivne poveznice. Istina je da zaključci i ocene dolaze iz mog „mračnog uma“.

Pripisivanje svih kleveta koje se stavljaju na moj račun, uz istovremenu karakterizaciju mene kao hundista, jasno je da je jedina svrha narušavanje moje časti i ugleda, i unutar relativno malog društva Komotinija, kao i na sve poznanike, saradnike i prijatelje širom Grčke, kako bi me politički i društveno stigmatizovali.

Nikad nisam objavljivao niti se deklarisao kao pristaša Hunte i slično. Predmetna lažna izjava i ono što žele implicirati autori dotične najofanzivnije objave, kroz koju besramno kleveću, nemaju nikakve veze s mojim društvenim i političkim položajem, što se u potpunosti odražava u mom međunarodno raširenom i prihvaćenom spisateljskom radu, koji kao glavnu temu ima fenomene političkog nasilja i novih oblika terorizma.

Želim jasno dati do znanja da svojim istraživanjem ne ciljam na manjinu. Poštujem manjinu, njezin ustav, njezinu kulturu, njezine jezike i njen identitet. No, nimalo ne poštujem one koji u ime manjine provode zagušljivu političku i društvenu kontrolu, oduzimajući joj mogućnost “disanja”. Svi oni koji u ime ropski ponuđenih usluga “domovini” otpuštaju, zaboravljaju, ignoriraju institucionalne stubove na kojima počiva evropsko društvo i nisu ništa drugo nego sloboda izražavanja, društvena kontrola i odgovornost onih koji služe na pozicijama moći…

foto: lična arhiva, pozajmljeno portalforum.rs

Pozivanje na društvenu koheziju regije, remećenje mira i izjednačavanje suživota vezano je uz podele koje širi nazirući plan zavisnih muslimana regije koji na neustavan i protivnacionalan način neguju postojanje ilegalnih i paralelnih struktura koje po potrebi možemo nabrajati jednu po jednu.

O “otcjepljenju” manjine ne treba govoriti više od očitog, jer ono proizlazi iz međunarodnih ugovora i demografskog sastava sastavnica, ali i kritičkog stava pripadnika manjine prema samovolji navodnog vođe manjinske grupe, a što se vidi iz činjenice da NISU SVI IZABRANI MANJINCI (opšinski ili područni većnici) POTPISALI, što zbog toga što nisu htjeli, što zbog toga što je – očito – inicijator tzv. cijeli projekt ih nije htio! (pogledajte najnoviji slučaj Konzulat je “karatomizirao” Ilhana Ahmeda i Odera Mumina iz BTTD BTTD kao izvršna ruka Murata Omeroglua).

Neistinito se navodi da „škodim“ svojim sugrađanima u okruženju kada se dokaže da višestruko delujem društveno humanitarno kroz organizacije koje podržavaju naše osobe s invaliditetom, osobe s invaliditetom ili uzdržavane osobe s posebnim potrebama i u manjini uprkos preprekama na koje nailaze.

Nečuveno je, naravno, da se grčki tužitelj poziva sms-om na turskom da goni građanina bez tužbe (!!!), a parlamentarni službenici Republike pozivaju na ućutkivanje medija umesto da brane snjihovu lobodu i nesmetan rad.

Grčki kolega na kraju želi da poruči. Neću se klanjati kukavicama. Neću ustuknuti pred lažnim progonima. Ne zato što sam heroj. Jednostavna sam osoba, Tračanka po izboru a ne po krvi čega se bojim, jer odgajam dete i želim živjeti u mirnom i uređenom društvu. Ali ljudski strah nije u stanju zaustaviti ono što toliko volim i to je istraživačko novinarstvo i sloboda izražavanja.

Stoga, budući da osećam da sam dužan zauzeti se za demokratsko društvo koje brani socijalna prava i demokratske slobode, a budući da mojih sadašnjih 17 progonitelja to ne čini, pribegavam poslednjem utočištu privilegovane države a to je nezavisni grčki pravosudni sistem.

Za danas i sutra, demokratskih sloboda u Trakiji koju volimo i u kojoj želimo da živimo!

(https://komotinipress.gr/orthii-gia-na-min-ta-skiaz-i fovera-ola-stin-thraki/ i https://esiem-th-enation-tis-stochopiisis-dimosiografon/)

Dragan Banjac

 

1 KOMENTAR

  1. Kakav je ovo tekst iz ovoga ništa nije jasno. Ne treba mnogo verovati ovakvim grčkim novinarima jer poznato je da Grčka sprovodi i sprovodila je diskriminaciju politiku prema manjinama, prema Turcima u Trakiji a već Makedonce uopšte nije ni priznavala već ih je asimilovala. Ko zna šta je on napisao.

Comments are closed.