subota, 1 oktobra, 2022

Nema dogovora, poljoprivrednici ostaju u centru Novog Sada

Slične objave

Podeli

A. L./ A.D. M.

NOVI SAD, 10. avgusta 2022. – Blokada centra grada počela je u 8 časova, a kako su kazali predstavnici poljoprivrednika trajaće – do daljeg. Oni su prenoćili u centru grada, pridružili su im se i poljoprivrednici udruženja Stig iz Požarevca, a tu su i poljoprivrednici iz Nove Pazove. Na sastanaku u Pokrajinskoj Vladi sa predstavnicima postignut je dogovori oko samo jedne tačku, zbog čega do daljnjeg ostaju ispred Banovine.

„Obavili smo razgovor sa šefom kabineta tehničkog ministra privrede i pomerili smo se s mrtve tačke. On tvrdi da će se sutra ili prekosutra ukinuti zabrane izvoza svih primarnih porizvoda“. “Zapelo“ je kod dizela i subvencionisanja veštačkog đuriva gde nisu napravili nikakav pomak.

Predstavnici poljoprivrednika, kaže Mile Slankamenac, napravili su ustupak u pogledu toga da nafta od sutra, kada očekuju dolazak premijerke, ne sme biti skuplja od 150 dinara za poljoprivredu. „Nećemo više kalkulisati akcizu, to je maksimalna cena preko koje mi nećemo preći, a za đubrivo se još nismo ni pomerili“, dodaje.

Očekuje da će sutra biti rešena pitanja u vezi sa naftom, ali da će tu ostati dok se ne reši pitanje đubriva. Slankamenac naglašava da i dalje insistiraju na ceni suncokreta šta će nadalje videti sa premijerkom ili u zavisnosti od toga ko će se pojaviti. „Prvo što so dobili danas napismeno je da smo to rešili i daće se javiti za 15 dana, pa da će se videti sa premijerkom i doći za 48 sati, a onda imamo i Sinišu Malog koji je upao u celu priču i mi ne znamo hoće li on sutra doći ili ne“, ističe Slankamenac.

Na pitanje da li planiraju radikalizaciju protesta, rekli su da su već radikalizovali protest, ali i da su izašli u susret, i da će danas u poslepodnevnim časovima kao znak dobre volje pomeriti traktore tokom poslepodnevnog špica i vratiti se na protest večeras.

Ne zna se da li će do kraja biti još sastanaka sa predstavnicima vlasti, ali je naglasio da su ih prvobitno zvali na sastanak u kafić „Gondola“, u neposrednoj blizini Banovine. „Tu smo i čekamo“, poručuju poljoprivrednici, i dodaju da još uvek nemaju crno na belo garancije, već samo usmeni dogovor, kako je to bilo i sa ministrom pre četiri nedelje, a prva tačka realizovana je tek danas.

„Možda ćemo sedeti četiri nedelje da se realizuje i nafta“, ističe Slankamenac, koji je najavio dolazak još poljoprivrednika. „Mi hoćemo da kupujemo legalno gorivo,a ne kradeno, želimo da budemo normalni ljudi u normalnoj državi“, dodaje.

Nisu odustali od zahteva za razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Blokiran je deo centra grada od ulice Žarka Zrenjanina do Sonje Marinković. Kako saznajemo, oni su dobili papir od ministarstva sa ponudom, ali kažu da tu ne piše ništa konkretno, zbog čega se protesti nastavljaju.

„Situacija je takva da ni nama nije jasno. Imamo pet zahteva iz Inicijative, koje smo poslali ministarstvu još pre mesec dana. Sada dobijamo od njih neke nejasne odgovore. Prioritet su nam tri stvari, ukidanje zabrane svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, subvencionisanje veštačkog đubriva od 30 do 50 odsto i najvažniji 100 litra dizela po hektaru bez akciza“, kaže Milan Slankamenac. (Danas)