utorak, 26 septembra, 2023

Kurti: Mir, demokratija i pravna država nemaju alternativu

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA/BEOGRAD, 31. jula 2022. – Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti rekao je da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primenjuje od sutra.

Na političkoj sceni ima mnogo političara i zvaničnika koji su lideri straha i zastrašivanja. Mir, demokratija, pravna država nemaju alternativu, pa želim, verujem i radim na tome da sutra sve prođe bez problema“, rekao je on na konferenciji za medije posle sednice Saveta bezbednosti Kosova.

Kurti je rekao da će građanima Srbije koji ulaze na Kosovo biti dodata posebna deklaracija koja, dok borave na Kosovu, zamenjuje lična dokumenta. “Srbija već 11 godina postupa isto sa svakim građaninom Kosova kada pređe granicu i ode u Srbiju. Nema mesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Jer se radi nešto što je legitimno, legalno. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama“, rekao je Kurti.

Vučić moli Albance da se urazume

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas Albance sa Kosova kao i velike zemlje koje su priznale Kosovo da sačuvaju mir, i uoči primene odluke Prištine o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama poručio da će ako počne maltretiranje Srba na Kosovu Srbija pobediti.

Foto: FoNet/Milica Vučković

Mogu danas da zamolim Albance da se urazume i Srbe da ne nasedaju i ne učine ništa što dovodi do sukoba. Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje priznaju nezavisno Kosovo da malo vode računa o međunarodnom pravu i ne dozvole da njih štićenici izazovu sukob. To je moja molba, moja velika molba, ali odmah da kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija, drznu li se da krenu u progon, maltretiranje i ubijanje Srba, Srbija će pobediti“, rekao je Vučić.

On je rekao da se Albanci pozivaju na sporazum o slobodi kretanja tačka 3. iz 2011. godine koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri ako se ne varam, gde se kaže da svaka strana može primeniti sistem kojima će lične karte biti praćene ulazno-izlaznim dokumentom koji će biti statusno neutralan” rekao je Vučić.

On je istakao da se sporazum odnosi na dve strane i da je jasno da ne može da važi za Srbe sa severa Kosova, jer oni ne predstavljaju drugu stranu u sporazuma “jer bi to bilo uvodjenje etničkog principa”.

D. B. 

Prethodni tekst
Sledeći tekst