četvrtak, 23 marta, 2023

Popis stanovništva od 1. do 31. oktobra

Slične objave

Podeli

M. Radojičić

BEOGRAD, 19. jula 2022. – Popis stanovništva biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, rekla je na konferenciji za medije pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević.

Specifičnost popisa ove godine je da će prvi put u popisu biti elektronski upitnici, umesto papirnih. Metod sprovođenja popisa će i dalje biti tradicionalan, od vrata do vrata, gde će popisivači prvo od građana prikupiti podatke a zatim ih uneti elektronski. Podaci će se koristiti isključivo u statističke svrhe, nikada kao individualni.

Republički zavod za statistiku sprovodi popis i odgovoran je za zaštitu podataka. Preliminarni rezlutati će biti objavljeni 30. novembra, a konačni rezultati planirani su od aprila 2023. do kraja maja 2024. godine.

Ukupni troškovi ovogodišnjeg popisa iznose oko pet evra po stanovniku. Deo sredstava obezbeđen je iz budžeta Republike Srbije, a deo iz sredstava Evropske komisije, nacionalni program EU za razvoj statistike u Srbiji.

Ove godine, 18. aprila, obeležava se  i 160 godina od zvanične statistike u Srbiji.

U petak 22. jula biće raspisan javni poziv za sve one koji su zainteresovani da budu popisivači ovogodišnjeg popisa, i trajaće do 5. avgusta. Biće angažovano 15.000 popisivača, a za učešće u popisu mogu se prijaviti sva zainteresovana lica.

Načelnik odeljenja za pravne poslove Mladen Veličković objasnio je ko sve može da se prijavi kao popisivač i koje uslove treba da ispunjava.

Opšti uslovi koje lice mora da ispuni da bi bio popisivač jesu da bude punoletno, da je srpski državljanin sa prebivalištem/boravištem u Republici Srbiji, kao i da nije osuđivano ili kažnjavano i da se trenutno protiv njega ne vodi krivični postupak. Pošto popisivači u svom radu koriste računar, neophodno je poznavanje rada na računaru i posedvanje interneta jer se podaci šalju na servere Republičkog zavoda za statistiku.

Za posao popisivača mogu aplicirati zaposlena lica sa kojima će biti sklopljen Ugovor o dopunskom radu, dok će nezaposlena lica, penzioneri i lica sa nepunim radnim vremenom sklopiti Ugovor o obavljanju privremenih poslova. Predviđeno je da popisivači budu angažovani od 23. septembra do 31. oktobra.

Prijavljivanje za popisivače biće moguće isključivo elektronskom prijavom, putem sajta Republičkog zavoda za statistiku.

Iako nema bitnih novina kada su u pitanju sadržaji popisnih obrazaca, Snežana Lakčević ističe da je bitna novina ta što će se prvi put u popisu pitati za biološki broj dece i mušku populaciju jer se u prethodnim popisima ovo pitanje odnosilo isključivo na žene.

Takođe, novo je i što će prvi put nakon popisa 2022. godine postojati podatak o zgradama, broju zgrada sa stanovima, godini izgradnje zgrade i da li u zgradi postoje liftovi. Prvi put na osnovu popisnih podataka će biti povezani i popisni i geoprostorni podaci do nivoa kućnog broja.

Sve države EU sprovele su popis 2021. godine, a četiri države Nemačka, Ruminija, Irska i Mađarska takođe će održati popis u oktobru ove godine.

(Danas)