ponedeljak, 25 septembra, 2023

Umesto Tanje Fajon – Alesandra Moreti

Slične objave

Podeli

Evropski parlament (EP) izabrao je Alesandru Moreti za predsedavajuću Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija. Ona je poslanicu Socijalista i demokrata iz Italije, objavio je portal Juropijen Vestern Balkans (EWB).

Nakon odlaska Tanje Fajon sa te funkcije spekulisalo se da bi na tom mestu bili da budu Kipranin Demetris Papadakis, koji je izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe Socijalista i demokrata, ili Tajs Reten, poslanik iz Holandije koji je predvodio posmatračku delegaciju EP na izborima u Srbiji 3. aprila.

To mesto, prema međustranačkim dogovorima, pripada grupi Socijalista i demokrata, koja okuplja partije levog centra. Moreti je u Evropski parlament prvi put izabrana na izborima 2014. godine, ali se godinu dana kasnije povukla zbog izbora u Italiji, da bi se u Evropski parlament vratila 2019. gpdine.

U diplomatskim krugovima govorilo se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uslovljavao EP da, za nastavak dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima pod okriljem EP, Tanja Fajon ne bude deo pregovaračkog procesa. Navodno je Vučić posebno nezadovoljan zbog  kritika koje je Fajon izrekla o izbornim uslovima na parlamentarnim i lokalnim izborima u junu 2020. godine. Fajon kao predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU i očekuje se da ponovo bude u evropskom timu za pregovore i kao predstavnica Socijalista i demokrata u EP, uz Vladimira Bilčika, izvestioca EP za Srbiju i poslanika vladajuće Evropske narodne partije.

M. M.