nedelja, 28 maja, 2023

Viola fon Kramon: Ako želite da budete u EU to ide uz vrednosti i norme

Slične objave

Podeli

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je juče Beogradu da mora biti u interesu Srbije da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

“Nije na nama da primoravamo bilo koga. Ali Vlada Srbije treba da razume da ukoliko želite da budete deo kluba, ako žele da budu deo EU, to ide uz vrednosti, norme”, rekla je Fon Kramon novinarima u Beogradu gde je prethodno razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Evropska poslanica rekla je da su Vučić i ona razgovarali o odnosu Srbije i Rusije, sveobuhvatnoj ekonomskoj situaciji, vladavini prava i stanju u medijima.

“Kada je reč o sveukupnoj ekonomskoj situaciji, u poređenju sa drugima Srbiji ne ide loše. Ali kada gledamo u budućnost, Srbija mora da dekarbonizuje svoju budućnost. Ekonomija zasnovana na uglju i gorivu neće biti kompetitivna, naredna generacija neće moći da živi od toga”, rekla je ona.

Takođe je, kako je dodala, bilo reči o zavisnosti od ruskog gasa i dugoročnim bliskim vezama Srbije i Rusije i šta to znači za ekonomiju. “Moramo da smanjimo zavisnost (od ruskog gasa) i mislim da EU može da bude dobar partner za to”, dodala je.

Na pitanje o Vučićevom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Fon Kramon je rekla da o tome postoji samo saopštenje, nema ničeg na papiru i šta taj dogovor konkretno znači. “Ne znamo da li će se kapacitet (gasa) Srbije potpuno biti obezbeđen iz Rusije ili samo deo, šta prosečna cena za Srbiju znači i da li Evropska unija može obezbediti Srbiji potrebnu količinu gasa”, rekla je.

Kako je dodala, na sastanku je ponovila da EU želi da vidi promenu u medijskoj slici Srbije, da treba biti više nezavisnih medija i istakla da misli da je Vučić “razumeo poruku”.

“Radujemo se novoj vladi i implementaciji obećanih reformi”, rekla je Fon Kramon.