ponedeljak, 11 decembra, 2023

Gruhonjić: Ako je izbor Putinova pobeda ili atomska bomba, onda – atomska bomba

Slične objave

Podeli

Novinar Dinko Gruhonjić izjavio je da ukoliko Rusija pobedi u ratu u Ukrajini, to će značiti “kraj civilizacije” i dodao da svet ne sme da koristi kao izgovor za nedovoljnu pomoć Ukrajini to što Putin preti atomskom bombom.

“Da li Putinova pretnja atomskom bombom nas abolira? Da li to znači da treba da ga pustimo da ubija, jer će baciti atomsku bombu? Ja se izvinjavam, ali ja ne želim da živim u svetu u kojem će Putin da pobedi. Potpuno mi je svejedno hoće li biti atomske bombe ili neće. Ako je to izbor: atomska bomba ili pobeda Putina – Hitlera, ja nemam nikakvih dilema: atomska bomba”, rekao je Gruhonjić na skupu “Quo vadis, Balkan” u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, “ako Rusija pobedi, civilizacije nema, stvar je vrlo jednostavna”.

“Putin je na vlasti više od 20 godina i stalno je izgovor (sa Zapada): oni imaju gas, oni imaju naftu, oni su ne znam šta… Oni su jedna korumpirana kleptokratija, oni su oligarhija. Ovo sve što mi vidimo ovde kao korupciju i kao urušavanje sistema – to možete da pomnožite sa hiljadu i to je Rusija”, ocenio je Gruhonjić.

Dodao je da je “ogromna sramota” to što je Zapad tolerisao Putinu ne samo agresije na susedne zemlje, već i sva brojna kršenja ljudskih prava poput ubistava i zatočenja novinara i aktivista za ljudska prava.

Ocenio je da je politika Zapada “bussines first”, na čelu sa bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u dobroj meri odgovorna za rusku agresiju na Ukrajinu, jer je Putin pomislio da može da radi šta god poželi.

Gruhonjić je rekao da je Srbija “već tradicionalno faktor nestabilnosti” na Zapadnom Balkanu, a da svoju neslavnu ulogu nastavlja i u uslovima rata u Ukrajini.

On je ocenio da je apsurdno govoriti o tome da se na Srbiju vrši pritisak da uvede sankcije Rusiji, budući da je to civilizacijsko pitanje i pitanje zdravog razuma, te da je poražavajuće što Srbiju uopšte neko mora da pritiska da učini jedinu ispravnu stvar i svrsta se na pravu stranu istorije.

Prema njegovim rečima, situacija u regionu će biti sve teža, ukoliko se bude trpelo takvo ponašanje vlasti u Srbiji.

Reditelj Dino Mustafić je rekao da je veoma opasna matrica o ugroženosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i da, po običaju, od svih tih priča o ugroženosti strada običan narod koji plaća najveću cenu takvih izjava.

On je ocenio da Bosna i Hercegovina, zbog nacionalističkih lidera i koncepata, ne može da funkcioniše bez međunarodne supervizije

Aktivista iz Sarajeva Edvin Kanka Ćudić ocenio je da je Bosna i Hercegovina danas država etničkog aparthejda i da u njoj nije bitno da li nešto znate i koliko ste kompetentni, nego samo kojoj etničkoj grupi pripadate.

On je rekao da pojedini mediji u BiH izveštavaju kao da je rat već počeo, da se mediji zloupotrebljavaju i služe etničkoj propagandi, a kao eklatantan primer toga naveo je televiziju Republike Srpske.

Ocenio je da je danas teže govoriti u Srebrenici u Banjaluci nego što je to bilo pre dvadeset godina.

Novinar Boris Pavelić rekao je da je za demokratiju u Hrvatskoj ključno da levica u što kraćem mogućem roku iznedri građanski orijentisanog kandidata.

On je ocenio da je Milanović prevario svoje birače, radikalno promenio stavove koje je zastupao i potpuno deinstitucionalizovao instituciju predsednika.

Regionalnu konferenciju “Quo Vadis, Balkan?” organizovali su Regionalna akademije za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba i Centar za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB).

(tekst i foto – Autonomija)