petak, 2 juna, 2023

Plenković razgovarao sa pilotima iz Oluje i obećao im zaštitu

Slične objave

Podeli

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da se povodom srpske optužnice sastao sa vojnim pilotima koji su učestvovali u vojno-policijskoj akciji “Oluja” 1995. i naglasio da će vlada iskoristiti sve dostupne mehanizme da ih zaštiti.

“U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih dokumenata ni molbi za pravnu pomoć”, rekao je Plenković na početku sednice vlade. On je kazao da je sa pilotima uoči sednice vlade razgovarao o informacijama koje je dobio iz medija da se u Srbiji pripremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vremena oslobodilačke akcije Oluja.

Plenković je istakao da “nikad za vreme rata nije bilo komande koje bi bile usmerene protiv civilnih ciljeva” komentarišući to što se piloti terete zbog navodne naredbe da se raketira kolona izbeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vreme operacije Oluja u avgustu 1995.

“Vlada će, naravno, kao što je postupala i ranije (imali smo takvu situaciju prošle godine sa zapovednicima i generalima vezano za operaciju Bljesak), iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputi jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Hrvatska”, istakao je Plenković.

On je podsetio da je pre dva dana u Davosu o toj optužnici razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. “Za nas je cio Domovinski rat, posebno operacija Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora hrvatske vojske, branitelja, policajaca za zaštitu i reintegraciju hrvatskog teritorija”, naglasio je hrvatski premijer.

On je ocenio da “nije dobro za odnose normalizacije, za proces pomirenja činjenica da Srbija u svom zakonu ima kvazi-univerzalnu jurisdikciju, proširenu nadležnost na države bivše SFRJ, čime ovakvim potezima radi korake unatrag u pogledu pomirenja”.

Zahvalio je predstavnicima srpske nacionalne manjine u hrvatskoj vladi, jer se, kako je rekao, na taj način daje odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, suživotu, integraciji i manjina. “Zato sam uvjeren da ovakav potez, ovoliko godina nakon Oluje, ne donosi boljitku odnosa, nego naprotiv, stvara atmosferu koja je onda polarizovana”, istakao je Plenković.

On je zaključio da će vlada to znati da reši kao što je rešavala “brojne poteškoće ovog tipa i nastaviti konzistentnu politiku normalizacije odnosa, riješavanja otvorenih pitanja, istine i procesuiranja ratnih zločina”.