четвртак, 7 јула, 2022

U centru Beogradu precrtana slova Z, simbol okupacije Ukrajine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. maja 2022. – Aktivisti neformalne grupe građana “Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata” precrtali su danas nekoliko latiničnih slova “Z“, simbola ruske vojne operacije u Ukrajini, na stubovima u prolazu Bezistan u centru, prostoru Beograda koji spaja Terazije i Trg Nikole Pašića (nekad Trg Marksa i Engelsa), gde se nalazi nekad kultni bioskop Kozara..

Akcija su sproveli povodom isteka trećeg meseca od početka napada na Ukrajinu, uz poruku da ne žele simbole agresivnog rata u javnom prostoru.

Slova “Z” precrtana su plavim i žutim sprejem, u obliku zastave Ukrajine a u istom prolazu nalazi se i veliki broj grafita posvećenih bivšem komandantu Vojske Republike Srpske osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Advokat Čedomir Stojković rekao je novinarima da je Srbija pod “medijskom okupacijom režima (ruskog predsednika) Vladimira Putina pod kojom se dogodila epidemija takvih grafita”. On je istakao da je slovo “Z”, “simbol okupacije”. Prisustvo tog simbola okupacije pokazuje da je Beograd okupirani grad i vreme je da ovaj grad počne da se oslobađa”, rekao je Stojković.

Predstavnik ove grupa aktivista Petar Nikitin najavio je da će u subotu, 28. maja u 14 časova organizovati novi protest na beogradskom Trgu republike zbog napada na Ukrajinu i da će se na protestu prikupljati humanitarna pomoć, odnosno stvari poput konzervirane i dugotrajne hrane, pelena i sterilne gaze, koje će biti poslate u Ukrajinu.

D. B.