utorak, 26 septembra, 2023

Kurti: Srbija ne želi sporazum

Slične objave

Podeli

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je sinoć da Srbija nije zainteresovana za napredovanje u dijalogu i postizanju sporazuma, i da joj smeta napredak koji ima Kosovo.

U izjavi iz Ohaja (SAD) gde boravi u višednevnoj poseti, Kurti je rekao da nije pomno pratio poslednji proces pregovora o registarskim tablicama u Briselu, ali da veruje da će posrednik u dijalogu, izaslanik EU Miroslav Lajčak objasniti koja strana nije bila konstruktivna.
“Za sebe nemam dileme. Znam da je naš glavni pregovarač Besnik Bisljimi bio i konstruktivan i kreativan, ali očigledno je da Beograd nije zainteresovan za dogovor”, rekao je Kurti za RTK.

On je podvukao da nikada neće dozvoliti da se dovede u pitanje “reciprocitet u odnosima dve zemlje”. “Predsednik Srbije pojačava agresiju na Kosovo i verujem da to ima veze sa uspehom Kosova. Napredujemo u svim oblastima i to mu smeta. Mi radimo svoj posao, ali i zapadne kancelarije moraju da pokažu Beogradu da tako ne može”, rekao je Kurti i podnošenje zahteva za učlanjenje u Savet Evrope ocenio veoma značajni za Kosovo.