četvrtak, 1 juna, 2023

Uručene nagrade za istraživačko novinarstvo ‘Dejan Anastasijević’

Slične objave

Podeli

Nagrada “Dejan Anastasijević” za istraživačko novinarstvo uručena je juče novinaru televizije N1 Mladenu Savatoviću, novinarima Vojvodjanskog istrazivačkog centra (VOICE) Slađani Gluščević i Milošu Katiću, i novinarki nedeljnika Vreme Jovani Gligorijević.

Nagrada u kategoriji za elektronske medije uručena je novinaru televizije N1 Mladenu Savatoviću za dokumentarni film “Ispod površine kraljevi asfalta”. “Čast je dobiti nagradu koja nosi Dejanovo ime. Hvala svim kolegama koji su učestvovali u pravljenju ovog filma”, rekao je Savatović u Dorćol platzu.

Nagrada u kategoriji za onlajn medije uručena je novinarima Vojvođanskog istrazivačkog centra (VOICE) Sladjani Gluščević i Milošu Katiću za tekst “Država imovinu od 1,8 milijardi evra, prodala gubitašu ABL soloventu za 51 milion evra”.

Nagrada za štampani mediji uručena je novinarki nedeljnika Vreme Jovani Gligorijević za tekst “Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica Zavera ćutanja koja je dugo trajala”. “Ovo nagrada je na leđima svih žena koje su pristupile i odgovorile o seksualnom nasilju”, rekla je ona.

Specijalna plaketa za doprinos u određenoj oblasti i temama od interesa za javnost uručena je Ruži Helać i timu iz Vojvođanske zelene inicijative za prilog “Futog mnogo gladan čovek”.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kazao je da novinarima ostaje borba, jer je ovo vreme u kojem ne treba ćutati i sakrivati se, jer će to biti najbolji odgovor “uzurpatorima vlasti i rušiocima demokratije”.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil kazao je da je istraživačko novinarstvo težak posao u kojem možda nema velikog novca, ali ima istine. “Svaka godina je teška za novinarstvo, a posebno ova zbog ruske invazije na Ukrajinu. Mnogo novinara je izgubilo živote u Ukrajini jer je tragalo za istinom i njih ne smemo da zaboravimo”, rekao je Hil.

Nezavisno udruženje novinara Srbije sedamnaestu godinu za redom dodeljuje nagradu za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Nagrada se dodeljuje u tri kategorije i to za: elektronske medije (radio i televizija), štampane i online medije. Pobednici u sve tri kategorije biće nagradjeni sa po 100.000 dinara. Pobednike je izabrao žiri koji su činili glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Vreme” Filip Švarm, novinar Dinko Gruhonjić, urednica portala “JUGpress” Ljiljana Stojanović i novinarka Mirjana Jevtović.

NUNS-ova nagrada za izuzetnost u istaživačkom novinarstvu se dodeljuje svake godine povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja. Nagrada od prošle godine nosi ime preminulog novinara “Vremena” Dejana Anastasijevića.