četvrtak, 21 septembra, 2023

Poslanik Bundestaga: Srbija mora da odluči, ne može da sedi na dve stolice

Slične objave

Podeli

Poslanik Bundestaga Josip Juratović iz vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke i predsednik Odbora Bundestaga za Zapadni Balkan, rekao je za televiziju N1 da se od Srbije očekuje da se pridruži najavljenom, šestom paketu sankcija EU Rusiji, koji uključuje uvođenje embarga na kupovinu ruske nafte i naftnih derevata.

“Srbija mora sama da odluči, koliko je to u njenoj mogućnosti. Očekujemo u svakom slučaju. Sankcije ne pogađaju samo Rusiju, one pogađaju i nas same. Srbija mora, kroz svoju solidarnost, odabrati pravu stranu, na neki način i preuzeti određenu odgovornost koja neće biti ni za Srbiju jednostavna”, kazao je Juratović.

Naveo je da se sada “očekuje da se zemlje koje su na putu ka EU solidarišu sa ostalim demokratskim zemljama”.

“Srbija ne može sedeti na dve stolice više. Ako je Srbija na putu ka EU i želi da bude u EU, onda mora da zna da mora biti i deo tih vrednosti, na kojima je Unija utemeljena. A upravo te vrednosti su napadnute u Ukrajini”, naveo je poslanik Bundestaga.

Povodom Vučićeve izjave da ga čeka težak razgovor sa Šolcom, Juratović navodi da poznaje kancelara najmanje 20 godina i da ne veruje u to. “Olaf Šolc je neko ko svaku rečenicu, pre nego što je kaže, promisli i razmisli, ko je staložen i izjednačen. Ne verujem da će gospodin Vučić imati neprijatan razgovor, ali će imati jasnu poziciju kancelara koji ne lavira nego jasno kaže šta očekuje. Isto tako se od Šolca može očekivati ono što će tamo biti dogovoreno. Toga se Nemačka drži, to će biti praćeno i merilo za buduću saradnju Srbije i Nemačke”, kazao je Juratović.