nedelja, 1 oktobra, 2023

Mediji: Pet minuta gromoglasne tišine

Slične objave

Podeli

List Danas se povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija priključuje tradicionalnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ kojom se ukazuje na težak položaj novinarstva u Srbiji.

Svetski dan slobode medija, 3. maj, novinari u Srbiji dočekuju u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje svojim poslom, izloženi pritiscima usmerenim na njihovu nezavisnost ali i fizičkim napadima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je napravilo kratak video u kome ukazuju na sve učestalije pretnje koje dobijaju novinari u Srbiji, što im dodatno otežava rad. Novinari, koji su dobijali ozbiljne pretnje po život, u videu poručuju da ih to neće sprečiti da profesionalno obavljaju svoj posao, kao i da moramo biti solidarni u obavljanju svoje profesije.

Ujedno, ovogodišnji slogan je #nistesami.

Novinarska udruženja u Srbiji upozorila su danas da se Svetski dan slobode medija 3. maj i ove godine dočekuje u „medijskom mraku“, zatraživši da vlast efikasno reši slučajeve pretnji novinarima i o tome obavesti javnost.

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Кoalicija za slobodu medija saopštili su da „bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji“, napominjući da su u medijskom mraku sva ljudska prava ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je novinarska i medijska udruženja i sindikate da se udruže u odbrani radnih i profesionalnih prava novinara i medijskih radnika Srbije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da će nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević 2022“ biti uručene dobitnicima 3. maja, na međunarodni Dan slobode medija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležilo je danas Svetski dan slobode medija tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine u 11.55 sati sa svojim ograncima Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu i Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u Gračanici.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović istakao je da su slobodni mediji preduslov slobodnog društva i da su slobodni novinari, koji bezbedno i dostojanstveno obavljaju svoju profesiju, uslov za informisanje građana o svim događajima i pojavama od javnog značaja.

Predstavnik Međunarodnog instituta za štampu (IPI) Džejmi Vajzmen (Jamie Wiseman) ocenio je povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja da se u Srbiji beleži „konstantan broj napada, pretnji smrću i klevetničkih kampanja protiv novinara“, prenosi danas Glas Amerike (VoA).

Vajzmen ukazuje da u tom kontekstu Srbija znatno prednjači u odnosu na druge države obuhvaćene nedavnim izveštajem o stanju u medijima rađenim za potrebe Saveta Evrope – čiji je jedan od autora bio i Međunarodni institut za štampu, nevladina organizacija usmerena na promovisanje i zažtitu slobode medija i pospešivanja novinarskih praksi.

U izveštaju Reportera bez granica i po njihovom Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine.

U ovogodišnjem je zauzela 79. poziciju, i nalazi se u kategoriji „problematičnih“ zemalja. U regionu Zapadnog Balkana od Srbije je jedino lošije rangirana Albanija, koja se nalazi na 103. mestu.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je „sve građane i aktere da novinarima i medijskim radnicima omoguće da neometano rade svoj posao, ne ugrožavajući im ličnu bezbednost i profesionalni integritet“.

„Sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika ministarstvo bespogovorno osuđuje“, navedeno je u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, da „bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode“ i ukazao da „pretnje novinarima rastu iz dana u dan“.

Da podsetimo, predstavnik dnevnog lista i portala Danas početkom prošle nedelje je u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal dao iskaz povodom pretnji koje je redakcija dobila nakon objave jednog od citata mislioca Mahatme Gandija na Veliki Petak.

Takođe, portal Danas.rs je desetak dana u aprilu bio pod konstantnim hakerskim napadima, koji su za cilj imali prekid rada i nedostupnost portala, a iz dana u dan intenzitet napada se povećavao.

Napadi su krenuli u subotu 16. aprila uveče što je prouzrokovalo otežan rad administracije portala oko 36 sati.