četvrtak, 23 marta, 2023

Vujačić: Srbiji ne ide u prilog ignorisanje sankcija Rusiji

Podeli

BEOGRAD, 2. maja 2022. – Komentarišući srpsku neodlučnost i odugovlačenje u vezi uvođenja sankcija Rusiji bivši ambasador u Sjedinjenim Državama Ivan Vujačić rekao je Radiju Slobodna Evropa da se to čini kako bi se našao pravi trenutak da se sa tom merom izađe pred javno mnenje.

„Ignorisanje odluka ne ide u prilog Srbiji jer će se suočiti potencijalno sa negativnim stavom u vezi njenog ponašanja koje nije u skladu sa spoljnom politikom EU“, napominje sagovornik Vujačić. On smatra da bi Zapad stvorio neki mehanizam kako bi se pomoglo saniranje eventualne materijale štete ukoliko dođe do određenih poteza sa ruske strane koji bi se ticali cene energenata.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa i jedina je evropska zemlja, uz Belorusiju, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na susednu Ukrajinu, piše RSE. Srbija je u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, zatim rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata u Ukrajini i na kraju i isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC).

Međutim, zvaničnici u Beogradu kažu da neće podržati odluke koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog zaštite „vitalnih političkih i ekonomskih interesa“.

Vujačić je u razgovoru za RSE rekao da smatra da je Sjedinjenim Američkim Državama važno da Srbija uvede sankcije Rusiji. „Mislim da je za SAD to važno zato što su počele da igraju mnogo veću ulogu u Evropi nego što je to bilo u periodu do ukrajinskog rata. Očigledno prave jedinstven front prema Rusiji u vezi ovog konflikta i u tom kompleksu jedinstva traži se jedinstveno postavljanje u vezi nekog tipa sankcija Ruskoj federaciji, kaže Vujačić.

D. B.