četvrtak, 21 septembra, 2023

Tanja Fajon napušta Evropski parlament

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. aprila 2022. (Beta) – Predsednica slovenačke stranke Socijalne demokrate Tanja Fajon napustiće funkciju poslanice Evropskog parlamenta (EP) i preuzeti mesto u parlamentu ili vladi Slovenije, saznaje list Danas nezvanično iz diplomatskih krugova.

Fajon, dosadašnja šefica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, najverovatnije očekuje funkcija u novoj slovenačkoj vlasti, ili predsednice parlamenta ili ministarke u Vladi, navodi Danas.

U slovenačkim medijima Fajon se pominje kao moguća nova ministarka spoljnih poslova, navodi agencija Hina. Za sada nije poznato ko će naslediti Fajon u Evropskom parlamentu, gde je poslanica od 2009. godine. Fajon je bila i predstavnik EP u međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

Na slovenačkim parlamentarnim izborima, održanim u nedelju, stranka Tanje Fajon osvojila je 6,66 odsto glasova i sedam od 90 poslaničkih mesta. Fajon je posle izbora najavila da će Socijalne demokrate formirati koaliciju sa Pokretom Sloboda Roberta Goloba, koji će imati 41 poslanika u novom sazivu parlamenta.