ponedeljak, 25 septembra, 2023

Viola fon Kramon: EU će pomoći Srbiji ako uvede sankcije Rusiji

Slične objave

Podeli

Srbija mora jasno da pokaže gde joj je mesto i ako zaista želi da se pridruži Evropskoj uniji (EU), mora da se uskladi sa sankcijama Rusiji. Međutim, nikakvo uvođenje sankcija neće zameniti naš nadzor nad medijskim slobodama ili ljudskim pravima”, rekla je u intervjuu za Nova.rs poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon.

Srbija može da računa na pomoć EU ukoliko se odluči da uvede sankcije Rusiji, ali to ne znači automatski lakši put naše države ka toj zajednici, rekla je fon Kramon.

“U Briselu često možete čuti oštre kritike upravo na teme vezane za vladavinu prava ili medijske slobode. Ne možemo da prihvatimo ono što Telekom Srbija radi i nadamo se da će se nacionalne TV frekvencije dodeljivati na osnovu zasluga, kako bi i N1 i Nova S mogli da dopru do šire javnosti u Srbiji”, naglasila je ona.

Evroposlanica je napomenula je da bi Moldavija, koja je prekinula svoje energetske veze sa Rusijom, mogla da bude dobar primer za Srbiju.  „Kad je nova proevropska vlada (Moldavije) odlučila da prekine energetske veze sa Rusijom, EU je pojačala i povezala Moldaviju sa sistemom električne mreže EU i obezbedila joj ogromnu makrofinansijsku pomoć za upravljanje svojim računima za energiju i gas“, rekla je fon Kramon za portal Nova.rs.

Prema njenim rečima, EU poštene i pouzdane partnere neće ostaviti na cedilu. „Ali igranje na sve karte i pomaganje Rusiji da izbegne sankcije ili uvoz kineskog oružja usred rata u Ukrajini šalje nam radikalno drugačije signale“, ocenila je ona i dodala da je pridruživanje EU proces koji zahteva ispunjenje dobro uspostavljenih standarda, ali i usklađivanje sa vrednostima i principima EU.

Kako je navela, sankcije ruskim subjektima i političarima su upravo to – principi i vrednosti u praksi. Usklađvanje Srbije sa spoljnom politikom EU je zaista neophodno za dalju integraciju u EU, jer neće biti podrške otvaranju novih klastera ili poglavlja ako se to ne učini.