četvrtak, 1 juna, 2023

Đukanović: Srbija se naoružava iz zemalja koje su otvoreni neprijatelji Evrope i NATO

Slične objave

Podeli

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je danas na Cetinju posle susreta s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim da svako naoružavanje, pa i Srbije, zabrinjava jer se pojačava osjećaj ugroženosti sigurnosti u Evropi.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje novinara povodom najave Srbije da će kupiti novo oružje, apostrofirao da posebno zabrinjava činjenica da se ta zemlja naoružava iz zemalja koje su suprotstavljene Europi i NATO-u.

“Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, riječ je o produženoj tendenciju naoružavanja Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Europe i NATO-a”, kazao je Đukanović.

foto: republika.mk

Pendarovski pak ne vidi Srbiju kao sigurnosnu pretnju za Severnu Makedoniju, jer je, kako je rekao, njegova zemlja članica NATO-a. “Nemamo procenu da je Srbija za nas sigurnosna pretnja”, rekao je Penderovski i povodom ruske agresije na Ukrajinu istakao da svedočimo užasnim zločinima i da to treba predstavljati prekretnicu u odnosima Europske unije i regije.

Govoreći o sigurnosnim rizicima koje invazije Rusije na Ukrajinu može doneti zapadnom Balkanu, Đukanović je rekao da “ono što se događa u Ukrajini potječe iz istih događaja koje smo imali na zapadnom Balkanu i Crnoj Gori od 2015. godine.” Imali smo 2016., kroz pokušaj državnog udara, pokušaj zaustavljanja Crne Gore da uđe u NATO. Crna Gora je svih ovih godina u ozbiljnim iskušenjima. Nisam siguran da smo imali blagovremeno upozorenje prema tim iskušenjima. Cilj je da se točak istorije vrati unatrag, u vrijeme hladnog rata, i da Rusija nema pravo na opredeljivanje budućnosti drugih država, rekao je Đukanović.

D. B.