subota, 3 juna, 2023

Sergej Šojgu pod istragom zbog saradnje sa CIA?

Slične objave

Podeli

I. Š. M.

Od 11. marta, preciznije od 16.dana od kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nije viđen u javnosti.

Odsustvo ključnog vojnog lidera u Rusiji, koji važi za drugog političara po popularnosti u zemlji, usred najozbiljnijeg rata u novijoj istoriji Rusije nije moglo dugo da ostane tajna, pa su se novinari pitali – gde je Šojgu?

Do tog dana, Šojgu je, ukazuje novinar Mediazone Dmitrij Treščanin koji je prvi u javnosti ukazao na odsustvo ministra odbrane – razgovarao sa kolegama u drugim državama, uručivao nagrade, obilazio mesta… Poslednje ažurirane vesti na profilima Ministarstva odbrane na društvenim mrežama takođe datiraju od 11. marta.

Pre nego što će reagovati iz Kremlja pojavili su se navodi da je Šojgu „pod istragom ruske obaveštajne službe“ kako je preneo terroralarm.org, stranica kojom upravlja grupa nezavisnih aktivista i novinara iz više zemalja a koja pokriva vojne vesti i oblast terorizma. Kako navode, Šojgu je „pod istragom zbog moguće saradnje sa američkom Centralno obaveštajnom agencijom (CIA).

.Izvor blizak ministru odbrane rekao za ruski istraživački medij Agentstvo (nekadašnji Project)  da se „Šojgu ne oseća dobro“ i da ima „srčane probleme“. Mediji su još krajem februara pisali da je Šojgu “skrajnut” iz užeg kruga Putina koji broji najmanje osam osoba. Kako se ističe, posredi je “rekonstrukcija u vrhu ruske vlade” te da Putin izbacuje one koji mu nisu lojalni.

Instagram nalog Kremlja više ne prati Šojgua i Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova. Takođe, nedavno je Ksenija Šojgu, ministrova ćerka, na društvenim mrežama pustila video sebe i svog sina Milana na kojem su odeveni u bojama ukrajinske zastave.

Kremlj je reagujući na medijske izveštaje u četvrtak pokušao da uveri javnost da je sa ministrom sve u redu, te da je na svom radnom mestu.  Naime, državni mediji u Rusiji prikazali su u četvrtak kratak snimak sa hitno zakazane video sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije. Video urednica Mediazone, Aleksandra Dubrovskaja, pogledala je ove snimke i došla do zaključka da Šojgu, iako se njegova slika u jednom trenutku pojavila u levom uglu ekrana, zapravo nije ni bio na ovom sastanku.

TV kanal Rusija 24 od celog sadržaja onlajn sastanka Saveta za bezbednost prikazao je upravo onaj deo koji pokazuje da kvadratić u levom uglu ekrana na kojem je trebalo da se pojavi Šojgu „treperi“ što su pripisali činjenici da „ima problema sa kamerom“.

Dubrovskaja ukazuje da se Šojguova slika čas vidi čas ne vidi. Teoretski, pojašnjava Dubrovskaja, snimak je mogao da bude napravljen na samom početku sastanka. Druga, verovatnija verzija, navodi, jeste da je takav efekat jednostavno dodat u post-produkciji. To je učinjeno kako bi se pažnja publike privukla baš na taj ugao, kako bi svi primetili da je Šojgu bio prisutan na sastanku.

Celokupna montaža snimka sa sednice Saveta bezbednosti preneta na kanalu „Rusija 24“ sastoji se od dva i po kadra – prvi je kadar sa televizorom,  drugi je krupan kadar Putina i treći na kome je opet crni ekran tamo gde je trebalo da se vidi Šojgu. „Prvi kadar se uopšte ne uklapa u drugi: Putin u njemu ima potpuno drugačiji položaj tela, gleda u drugom smeru. Da video ima zvuk, ne bi mogao biti tako sakriven. Treći kadar je zapravo početak prvog kadra“, ocenjuje Dobroskaja.

Svaka osoba koja se bavi montažom i postprodukcijom ume da prepozna ako je nešto „lepljeno“ na ekranu. „Ako pogledate snimke sa prethodnih sednica Saveta bezbednosti,  pozadina i odeća Šojgua apsolutno su identične ovome što je prikazano u četvrtak“, ukazuje. Takođe, dodaje, da ako se bolje pogleda Šojguove usne se ne pomeraju u skladu sa izgovorenim rečima.

S obzirom na to da nam nije prikazan video sa zvukom a Šojgu je sakriven u ćošku (na koji nas je tako uporno privlačila jednostavna tehnika sa smetnjama) sa visokim stepenom verovatnoće možemo pretpostaviti da je snimak sa Šojguom jednostavno preuzet sa jedne od prethondih sednica Saveta bezbednosti i nalepljen u sadašnji, zaključuje Dubrovskaja.

Nema ni Zolotova i Gerasimova

Osim Šojgua, primećen je i nestanak iz javnosti Viktora Zolotova, načelnika ruske Nacionalne garde i jednog od najbližih savetnika Putina. Poslednja njegova javna izjava datira od 15. marta kada je rekao “da ruska vojna operacija u Ukrajini nije išla onako brzo kako je Kremlj želeo”, što je bilo najsnažnije priznanje Moskve da  stvari ne idu po planu. Primetan je i nestanak iz javnosti i Valerija Gerasimova, načelnika ruskog Generalštaba.

Index.hr: Šojgu imao srčani udar

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu imao je srčani udar, tvrdi savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Anton Geraščenko, prenosi zagrebački portal Index.

“Šojgu je imao srčani udar i zato ga od sredine ožujka nema u javnosti. Dobio je srčani nakon potpunog neuspjeha ruske invazije na Ukrajinu. Sada je na rehabilitaciji u Glavnoj vojnoj bolnici”, napisao je Geraščenko na Facebooku.

Ruska televizija jučer je Šojgua prikazala kako sjedi i razgovara s Putinom. Prije toga nije bio viđen u javnosti od 11. ožujka i zbog toga se nagađalo da je bolestan ili čak uhićen.

(Danas/Index)