subota, 25 marta, 2023

Peitje (ENEMO): Učešće javnih funkcionera u kampanji i pritisci na birače su razlog za zabrinutost

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. marta 2022. (Beta) – Šef međunarodne misije za posmatranje predsedničkih i prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji ENEMO Pjer Peitje izjavio je da je učešće javnih funkcionera u kampanji, uz navode o pritiscima na birače i zloupotrebi državnih resursa, razlog za zabrinutost.

Peitje je, na predstavljanju izveštaja te misije, za period od 1. do 21. marta, za predsedničke i parlamentarne izbore, rekao da se izbori održavaju u visoko polarizovanom društveno-političkom kontekstu, što se, kako je naglasio, snažno održava i u medijskoj sferi. Naveo je da je zakonskim izmenama uzeto u obzir nekoliko preporuka međunarodnih i domaćih posmatrača.

Peitje je rekao da su članovi misije ENEMO prethodno danas razgovarali sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem ali nije želeo da govori o detaljima tog razgovora.

Zamenica šefa misije Maja Milikić je upozorila na polarizaciju u medijima. “S obzirom na to da su javni mediji pristrasni prema vlasti i jedan deo mejnstrim privatnih medija koji su pristrasni prema nekim segmentima opozicije, postoji jasna polarizacija u srpskim medijima”, rekla je ona i ukazala da su, pored toga, “mediji podložni političkim i ekonomskim pritiscima zbog nedostatka vlasničke transparentnosti i finasiranja”.

Analitičarka izborne administracije Ana Mikeladze je rekla da Republička izborna komisija radi na sveukupno transparentan i efiksan način i da je, prvi put, lokalnim izbornim komisijama (LIK) data mogućnost da se, osim tehničkog vođenja izbora, suštinski uključe u izborni proces, ali da objavljivanje odluka LIK-a sa zakašnjenjem izaziva zabrinutost.

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) je 1. marta 2022. zvanično uspostavila Međunarodnu misiju za posmatranje predstojećih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji. ENEMO je akreditovao šest eksperata koji čine glavni tim sa sedištem u Beogradu, a dodatno je angažovao deset dugoročnih posmatrača  u Srbiji.

Na dan izbora, 3. aprila, posmatrači ENEMO će prisustvovati otvaranju biračkih mesta, glasanju i procesu prebrojavanja glasova.